Tabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno posiekanej pietruszki i mięty. Dzięki ziołom oraz cytrynie sałatka jest niesamowicie lekka i odświeżająca. Idealnie nadaje się na lato. Jest świetna zarówno jako dodatek do dań głównych – w szczególności mięsa, a także sama na lekki lunch. Super jest przygotować jej większą ilość do grilla. Pamiętajcie, że najlepiej zrobić ją trochę wcześniej i schłodzić – wtedy wszystkie smaki zdążą się „przegryźć”.
Tabbouleh – sałatka z bulgurem
- 100 g kaszy bulgur
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 małe ogórki gruntowe
- 1 szklanka listków mięty (2 pęczki)
- 1 szklanka listków pietruszki (2 pęczki)
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały)
- po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: 1 cebula dymka
Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy do miski. Pomidory pozbawiamy szypułek i gniazd nasiennych, a następnie kroimy w półcentymetrową kostkę. Ogórki (możemy obrać, ale nie musimy) wydrążamy łyżeczką z nasion, aby nie puszczały dużo wody. Kroimy na podobną wielkość co pomidory. Dymkę (jeśli używamy) kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy – najlepiej użyć ostrego noża. Pokrojone pomidory, ogórki, dymkę oraz posiekane zioła dodajemy do kaszy. Przygotowujemy dressing. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, wyciśnięte pół ząbka czosnku, mielone ziele angielskie oraz po dużej szczypcie przypraw: kolendry, papryki, kuminu i cynamonu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, jednak tabbouleh jest najlepsze po 2-3 godzinach od przygotowania.
Ale ta kaszka jest ładna, jeszcze takiej nie jadłam
Jaki fantastyczny pomysł 🙂 Lekkie i fajne danie 🙂
uwielbiam takie lekkie i aromatyczne dania 🙂
Uwielbiam takie lekkie i zdrowe sałatki 🙂 gomuummygo.blogspot.com
Może spróbuję, bo ciekawi mnie ten smak mięty w sałatce.
Można przygotować sałatkę dzień wcześniej?
Tak