Szwedzkie klopsiki Köttbullar popularność zyskały za sprawą IKEI, która serwuje je w restauracjach prowadzonych w swoich sklepach. Prosty smak szwedzkiego specjału pokochał cały świat. Podobne klopsiki możemy zrobić w domu. Bez obawy, że znajdą się tam niepożądane składniki, o których swego czasu było głośno… Klopsiki to świetna propozycja na rodzinny obiad – powinna przypaść do gustu małym i dużym. Proste danie, które sprawia wiele radości.

Szwedzkie klopsiki w sosieSzwedzkie klopsiki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki)
  • 250 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej udźca)
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 1 mała cebula lub pół dużej
  • 1 rozmącone jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sos do klopsików:

  • 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs

Puree ziemniaczane:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1/4 – 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Szwedzkie klopsiki: Kajzerkę (może być czerstwa) namaczamy w mleku, aż będzie miękka, a następnie bardzo dokładnie odciskamy. Do mięs dodajemy: odciśniętą bułkę, jajko, śmietanę, bardzo drobno pokrojoną cebulę, cukier oraz ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy, aż masa będzie dość zwarta. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 80-100°C.

Sos do klopsików: Na patelnię po smażeniu klopsików dodajemy mąkę. Podgrzewamy mieszając łopatką z tłuszczem pozostałym na patelni – jeśli jest go mało, warto dodać łyżeczkę masła (w resztkach tłuszczu mieści się cały smak). Gdy zacznie wrzeć, cienką strużką wlewamy bulion, nie przestając mieszać. Dodajemy żurawinę lub borówkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gdyby sos miał grudki można go przelać przez sitko.

Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (20-25 minut). Następnie rozbijamy tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dodajemy masło i chwilę ucieramy drewnianą łyżką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

Szwedzkie klopsiki w sosie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!