Szaszłyki hawajskieDziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie – ze słodką nutą ananasa i kokosa. Na początku byłam nastawiona sceptycznie do takiego obiadu, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ananas wspaniale nasączył kurczaka – był soczysty i niezwykle delikatny. Za to pieczony kokos przerósł moje oczekiwania – jest pyszny. Całość mimo, że wydaje się niepozorna jest sycąca ze względu na obecność właśnie orzecha kokosowego. Hawajski obiad powinien przypaść do gustu szczególnie dzieciom. A dla tradycjonalistów polecam szaszłyki klasyczne.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ananas – jeden świeży lub puszka
  • orzech kokosowy
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • curry
  • dodatkowo: patyczki do szaszłyków i silna osoba, która otworzy kokosa 😉

Zaczynamy od otwarcia i obrania orzecha kokosowego. Jak otworzyć kokos? Ma on 3 małe dziurki. Należy do jednej z nich wwiercić się korkociągiem lub ostrym nożem i wylać ze środka wodę (nadaje się do picia i wypieków). Następnie trzeba uderzać w środek kokosa tępą stroną noża, aż pęknie. Gdy pęknie podważamy biały miąższ, aby wyskoczył ze skorupki. Brązowy nalot obieramy nożem lub skrobaczką do warzyw.

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, curry, tymiankiem i imbirem. Mieszamy rękami, aby przyprawy obtoczyły kawałki z każdej strony. Odstawiamy na 10 minut. Ananasa i kokosa kroimy na mniejsze części zbliżone do wielkości kurczaka. Nastawiamy piekarnik na 180ºC, a gdy się nagrzewa nabijamy składniki naprzemiennie na patyczki. Pieczemy 15 minut w piekarniku (możemy też upiec je na grillu).

Ja podałam je z grzankami – ale były zbędne. Lepiej smakują same lub z białym, sypkim ryżem.

Szaszłyki hawajskie

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!