Czasami chcielibyśmy zjeść ciasto, ale nie mamy sił czy chęci aby je zrobić. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kulinarny hit sprzed wielu lat – z czasów kiedy nie było jeszcze mikserów (docenią to osoby, które ich nie posiadają). Moja mama piekła taką szarlotkę będąc nastolatką. A o czym mowa? Szarlotka sypana to jabłecznik, którego nie trzeba wyrabiać. Robi się ją błyskawicznie – jedyna ciężka czynność to starcie na tarce kilku jabłuszek. Jest to ciasto tanie, a składniki znajdą się pod ręką w większości domów. Najlepiej smakuje na ciepło!
Składniki – szarlotka sypana:
- 1,5 kg soczystych jabłek (ok. 7-8 średnich sztuk)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szklanka mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam brązowy, oryginalny przepis jest z białym)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
- szczypta soli
- 3/4 kostki zimnego masła (150 g)
Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-22 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę. Żałuję, że nie miałam w domu lodów – wspaniale by się komponowały.
PS: Ciasto nie potrzebuje jajek, więc zastępując masło bezmleczną margaryną lub olejem powstanie nam świetny wypiek dla alergików.
PS2: Gdy nasze jabłka nie są soczyste (nie puszczają dużo soku podczas tarcia) to warto wymieszać starte jabłka z pół szklanki soku jabłkowego.
nigdy nie jadłam sypanej szarlotki, ale już wielokrotnie słyszałam, że jest pyszna, muszę wreszcie kiedyś sama się przekonać!:)
Szarlotke robie kolejny raz!:) polana zimnym sosem waniliowym smakuje oblednie 🙂
i najsmaczniejsza 🙂
jak korzystam z takich przepisów i próbuję tych wypieków nie mogę wyjść z podziwu, że wyszło coś tak fenomenalnego po najprostszej linii oporu…
też się dziwiłam – a jednak! wyszła i była bardzo smaczna 🙂
Mam w domu antonówki. Będą idealne na taką cudowną szarlotkę. Do tego lody, których Ty nie miałaś i wychodzi deser prawie idealny. Gdyby tak jeszcze kleks bitej śmietany dołożyć, to wyjdzie z tego deser już idealny 😀
Całkowicie się zgodzę 🙂
Zamiast bitej śmietany łyżka gęstego jogurtu maturalnego i posypać cukrem pudrem mmmmmiam
ależ apetyczna ta szarlotka, będę musiała wypróbować ten sposób:)
W ogóle bardzo smaczny ten Twój blog!
Dziękuję 🙂
Zapachniało mi cynamonem:)
Dziękuje serdecznie za odwiedziny:)
Będę wpadać tu częściej:)
Zapraszam 😀
Bardzo taką lubimy. Nawet w wersji alergo-bezglu, czyli na kaszce i mące kukurydzianej oraz oleju 😉 Podoba mi się, że Twoja ma 4 warstwy, podkradam 🙂
Już od dawna się przymierzam do takiej szarlotki, a Twoje zdjęcia dodatkowo do tego zachęcają 🙂
Nie znałam tego przepisu. Nie mam miksera 😀 nie mam nawet blachy, bo jeszcze się nie dorobiłam. Mam za to naczynie prostokątne naczynie żaroodporne i dużą chrapkę na jabłecznik. Czy to da radę?
Jak najbardziej się nada – polecam tylko wyłożyć naczynie papierem do pieczenia – inaczej trudno będzie ją wyjąć (szarlotka jest miękka) – no chyba że będziemy wyjadać ją łyżką 😀
Nie znałam tego przepisu ale już zapisałam do wypróbowania…:)! Dzięki!
Bardzo szybka w przygotowaniu i smak pewnie też imponujący, wyglada przepysznie 🙂
znudzila mi sie moja wersja szarlotki, postanowilam poszukać innowacji i musze powiedziec ze jestem mega pozytywnie zaskoczona robilismy ja razem z przyjaciólmi na imprezie i wyszla przepyszna nie doczekala wystygniecia zniknela od razu po wyjeciu z piekarnika, a w polączeniu z lodami bananowo karmelowymi jest nieziemska. zdecydowanie polecam !
Genialny przepis! Szarlotka przepyszna 😀
Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i szczerze mówiąc wątpiłam czy cokolwiek z tego wyjdzie…..i niesamowicie się myliłam……rewelacja…. bardzo proste,tanie w przygotowaniu i smaczne ciasto:)))
Ile ma sie to piec?
Tak jak w przepisie – ok. godziny
witam,
super szybki przepis 🙂 szczególnie gdy ma się w domu niemowlaka i nie ma czasu na długie siedzenie w kuchni.
Szarlotka wyszła wyborna. Polecam 🙂
Absolutnie boski przepis!!! Szarlotka, która zawsze wychodzi i jest pyszna. Ja właśnie zrobiłam ją czwarty raz. Za każdym razem coś zmieniam: albo dodam imbiru i soku z cytryny do jabłek, albo płatków migdałowych, albo dam połowę mniej cukru za to dodam rodzynek, albo nie daję proszku do pieczenia. Zawsze jest pyszna. Polecam tylko dawać więcej jabłek niż w przepisie.
Witam 🙂 bardzo dobry, błyskawiczny i bezbłędny przepis na szarlotkę. Osobiście znam ten przepis w wersji z byłką tartą zamiast kaszki (w wersji szwedzkiej) i niejednokrotnie szarlotka kończyła u mnie jako danie obiadowe 😉 wyjadane łyżką wprost z naczynia żaroodpornego. Polecam i pozdrawiam.
A ja nie wiem co robię z tym ciastem nie tak, bo zawsze na dnie suche składniki zostają mi sypkie 🙁 Dopiero jak poleży z dzień, a najlepiej dwa (o co trudno, bo z reguły jest zjedzone) to jakoś nasiąkają i robią się zbite.
Izo, prawdopodobnie jest to związane z odmianą jabłek których używasz – muszą mieć w sobie za mało wody. Spróbuj dać ich więcej (do 1,5 kg) lub użyć innej odmiany.
Już jest w piekarniku, nie mogę doczekać się aby ją wypróbować, wstyd się przyznać ale pierwszy raz ją robię 🙂
Wygląda niesamowicie, jestem alergiczką także z porady na pewno skorzystam 🙂
właśnie wstawiłam do pieczenia ciekawa jestem jak wyjdzie
Znalazłam przepis na tę szarlotkę na rosyjskim blogu. W przepisie tym nie używa się masła na wierzchnią warstwę tylko zalewa się szklanką gorącego mleka, więc jeśli nie liczyć ilości cukru użytego do wypieku (co można chyba regulować w jakimś stopniu), to wychodzi „dietetyczny” deser;).
Szarlotka siedzi w piekarniku. Zobaczymy jak wyjdzie :).
Ja najbardziej właśnie lubię chrupiącą skorupkę z masła 🙂
Ciasto już zjedzone :). Wszystkim smakowało, chociaż nie wyszło idealne. Miałam za mało jabłek (tylko 1 kg) i dały trochę za mało soku, więc zdarzały się nielicze miejsca gdzie suche składniki pozostaly suche. Poza tym wzięłam za dużą foremkę (23×34 cm) i ciasto wyszło nieco płaskie.
W każdym razie przepis do ponowego wykorzystania :).
Mleko również dało coś w rodzaju skórki, ale musiałabym zrobić wersję z masłem, żeby porównać czy o to chodzi ;).
miam dobra
kuk.,ik,
Mam pytanko co do tej szarlotki.Mam kaszę manną ale błyskawiczną (tylko taką dostałam)może być czy nie?I jeśli chodzi o jabłka to mam takie ze słoika, one są dosyć scisłe więc chyba nie wyjdzie z nich szarlotka.
Kasza może być, natomiast jabłka muszą być świeże i to najlepiej soczyste
Do nagranego piekarnika, tylko w ilu stopniach ma być ten piekarniku nagrany?
Tak jak jest napisane wcześniej – 180C
Wczorajszej nocy w naszej kuchni zagoscily duchy lakomczuchy :O))) Szarlotka tak im zasmakowala, ze dla nas pozostawily juz niewiele…
Witam. Przez pezypadek zrobilam drugie ciasto w ciagu dnia. Mój maz chcial, abym wykorzystala jablka, które byly od dluzszego czasu w lodówce i . . . przegladajac poezje smaku, znalazlam przepis na szarlotke sypana.
Macie tutaj efect. Pachnie idealnie. Zaraz zabieramy sie do jedzenia . . . papapapa
powiedzcie mi prosze wiem w ilu stopniach piec ale nie wiem jak dlugo ma byc w piekarniku?
Godzinę (60 minut)
Hmm w dniu jutrzjszym zabiore sie za ta szarlotke. Slabo wychodza mi ciasta- tylko sernik na zimno…
Mam kasze manna zwykla tzn bez smakowa i waniliowa. Czy moge uzyc ta druga? Jak uwazasz droga wlascicielko przepisu?;)
Ja zawsze robię na zwykłej, ale waniliowa też powinna wyjść OK – pod warunkiem, że nie jest jakoś dodatkowo udziwniona chemicznymi dodatkami
Ok. Jest w piekarniku, zobaczymy jak mi sie uda debiut:) zakupilam lody waniliowe z sosem advocatowym:)
Zdam relacje co do polaczenia smakow:)
Mmmmniam!! to chyba wszystko co jestem w stanie napisac!
Cieszę się, że debiut udany! 🙂
Pierwszy raz dzisiaj robiłam 🙂 Wyszła super ! Pozdrawiam http:mlodamamabloguje.piszecomysle.pl
ja właśnie robilam i cos mię wyszło :'(
Nie wiem czy blacha za mała 25×20 cm
Wiec co poszło nie tak???
Ale co dokładnie nie wyszło? Nie wiem co poszło nie tak, jak nie wiem co się nie udało… Jeśli składniki są suche to znaczy, że jabłka może były za mało soczyste? Albo było ich za mało? Najlepiej używać dużych, soczystych jabłek i absolutnie nie odciskać ich z soku.To ciasto pieczemy w małej blaszce.
Blaszka była taka jak napisalam
Owszem składniki suche wiec chyba faktycznie za malo jabłek
Na weekend spróbuje znowu i dam znać co i jak 😀
ja jak widzę ze jabłka są za suche daje trochę soku jabłkowego ale 100% naturalnego i mieszam z tymi startymi jabłuszkami wtedy składniki suche nasiakają sokiem i wszystkoi jest ok;)
U mnie zaczęło się topić masło, które zaczęło wyciekać z tortownicy i się spalać. Cały dom był zadymiony. Jak można tego uniknąć?
Nieszczelna tortownica. Na to pomoże tylko dokładne wyłożenie formy papierem do pieczenia
Wyłożyłam blaszkę papierem tzn. obłożyłam dno i zapięłam, a boki posmarowałam tłuszczem i posypałam bułką. Czyli wychodzi na to, że powinnam wyłożyć całą blaszkę papierem wraz z bokami? I dodatkowo wydaje mi się, że dałam za dużo masła (200 g) 🙁
Tak – następnym razem trzeba wyłożyć jednym dużym kawałkiem papieru dno jednocześnie z bokami – wtedy nawet przy nieszczelnej tortownicy nic się nie stanie. Ilość masła raczej nie miała wpływu na wyciekanie
a czy w tortownicy 21 cm może być,nie za mała będzie?
Będzie odpowiednia
moje ciasto ma 1 cm
Może blaszka była zbyt duża? Ważne jest także użycie soczystych jabłek
Mogą być też jabłka że słoika tarte ??? Mam jeszcze kilka słoików i zastanawiam się czy nie będzie za dużo soku, czy je odsączyć? Proszę o odpowiedź jak mozna☺Dziękuję i życzę milego Dnia.
Nigdy nie próbowałam z takimi jabłkami, być może się uda
Zamiast kaszki mannej mogę dodać mąkę kukurydziana?
Kasza manna ma za zadanie zbierać nadmiar wilgoci, więc obawiam się, że mąka kukurydziana jako zamiennik może się nie sprawdzić. Można za to spróbować innego zamiennika – bułki tartej. Słyszałam, że tak też można robić szarlotkę sypaną, ale sama nie próbowałam
Dziękuję bardzo, dam znać jak upieke. Pozdrawiam
NIESTETY MOŻNA JĄ POPSUĆ!:( dolna warstwa ciasta jest u mnie nadal proszkiem:(:(… najgorzej, że juz pochwaliłam się i zaprosiłam sąsiada na ciasto:(
Iga, może jabłka nie były soczyste? Jeśli został proszek to znaczy, że nie wytworzyły wystrczajcej ilości soku
Porażka.. Szarlotka po upieczeniu nadal jest w formie sypanej , oprócz górnej warstwy , która zamieniła się w twardy strup . Nie wiem jak komuś to ciasto może się udać. Oobiście nie polecam .
Super przepis.Szarlotka pycha,wersja na cieplo +lody idealna.
Rada dla tych którym spód się nie dopiekł i był w formie proszku: piekłam w tortownicy i po godzinie obkroiłam ciasto tak by odeszło od brzegów po czy przyłożyłam dugi spód od tortownicy na gorze ciasta i przewróciłam je do góry dnem by sprawdzić czy jest ok. Niestety nie było więc nałożyłam na nie masło i jeszcze na 20 minut wsadziłam do pieca i po tym czasie wyszło znakomite. I miało i spod i górę chrupiące. Przepyszne. A w ramach modyfikacji dodałam do sypkich składników szklankę mleka w proszku. Tak juz mam że zawsze przerabiam przepisy na swój sposob. Pozdrawiam
A ta kasza manna może być błyskawiczna czy musi być zwykła
Ja używam zwykłej, ale myślę, że z błyskawiczną też wyjdzie
Bardzo słodkie jabłka zmieszałem 1:1 z drobno pokrojonym rabarbarem. Wyszło cudowne! Nieszczelne tortownice uszczelnia się przed złożeniem „klejem” z mąki z odrobiną wody. Pozdrawiam.
Właśnie piekę to cudo zobaczymy jak smakuje pszepis ciekawy
Wła$nie zrobiłam ciasto według tego przepisu. Niestety dolna warstwa została sypka 🙁
Przepis jest świetny, ale zastanawiam się czy ciasto wyszłoby z innymi owocami, np maliny, porzeczki, rabarbar? Może ktoś próbował takiej wersji?
Pozdrawiam
Owoce musiałyby być bardziej soczyste. Może gruszki lub śliwki? Jednak dla pewności podlałabym sokiem.
No i ja się połaszczyłam i siedzi już w piecu 😀 A moje zdolności „cukiernicze” są marne, ciekawe czy ta „leniwa” szarlotka choć mi wyjdzie 😉 Pozdrawiam!
Znakomity przepis, BARDZO SMACZNA szarlotka. POLECAM 🙂
Mam pytanie co zrobic ze w tej szarlotce sypanej środek jest proszkiem.
Tzn, że jabłka były mało soczyste i wytworzyły za mało płynu. Następnym razem można dodać do startych jabłek ok. 1/2 szklanki soku jabłkowego lub użyć po prostu bardziej soczystej odmiany
Podjęłam wyzwanie i zrobiłam szarlotkę 🙂 wszystkim smakowała, ale mnie nie pasuje ta tłusta warstwa masła… Czy można masło zastąpić kruszonką?
Warto zmniejszyć jego ilość, bez masła wierzchnia warstwa może wyjść sypka.
Można spróbować też polać wierzchnią warstwę sokiem jabłkowym i dopiero na to kruszonkę, ale nie wiem czy tak się uda, nie próbowałam, bo uwielbiam wierzch z masła 🙂
Właśnie włożyłam do piekarnika. Jestem strasznie ciekawa cóż to za cudo wyjdzie 🙂
Cieszę się że trafiłam na ten przepis,ponieważ b.lubię coś słodkiego do kawy,a muszę liczyć kalorie.
Dziękuję za przepis.lubię szarlotki.
Ciasto wyszło obłędne!! Robiłam w sobotę i dzisiaj muszę zrobić kolejne. Najlepsza szarlotka ever!!!!
Super, bardzo się cieszę! 🙂
Dzień dobry, mam dziecko bezglutenowe w domu, proszę powiedzieć czy zamiast kaszy mannej mam dodać więcej mąki czy innym składnikiem zastapić kaszę?
Mąka także ma gluten. Można spróbować z mieszanką mąk bezglutenowych i z podgotowaną kaszą jaglaną, ale nie wiem czy wyjdzie smaczna. Lepiej postawić na jakiś bezglutenowy przepis 🙂
U mnie tez wyszla gora okropnie twarda nie mozna bylo tego ukroic . Moze lepiej zrobic kruszonkę
Może było za mało masła (np. większa tortownica)?
Piekłem tę szarlotkę wiele razy, nie wiem czy wg powyższego przepisu, ale zawsze jest OK. Mam prośbę do Pani i wszystkich publikujących przepisy: piszcie jaki rozmiar blachy, ile minut piec, na jakim poziomie rusztu, z termoobiegiem, czy bez itp dane, które bardzo pomogą początkującym.
Zawsze mam wątpliwości jeśli ktoś zmusza mnie do podawania danych osobowych, bo istnieje niebezpieczeństwo niewłaściwego ich wykorzystania. Dlatego apeluję o rezygnowanie z takich żądań.
Jestem pełen uznania i serdecznie pozdrawiam.