Szarlotka na krupczatce 1U babci jest słodko… a u nas jesień i plucha, ale też może być pysznie. Dzieje się tak, gdy na stół wjeżdża ona – królowa jesieni – szarlotka na krupczatce, która jest wyjątkowo maślana, żółciutka i smakuje jak z prodiża babci. Półkruche ciasto jest wyjątkowo delikatne. Wypiek najlepiej smakuje na ciepło i tak sugeruję go podawać. Wybierzcie tylko dobre jabłka – u mnie ukochana na szarlotkę – szara reneta.

Szarlotka na krupczatce:

  • 1,5-2 kg kwaskowych jabłek (np.: szara reneta, antonówka)
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki krupczatki (ewentualnie zwykłej pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
  • szczypta soli

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy niepełne pół szklanki wody, dodajemy skórkę startą z cytryny, sok z cytryny oraz cztery łyżki cukru. Zagotowujemy i wrzucamy jabłka. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, aż jabłka w większości rozpadną się (twarde i kwaskowe jabłka potrzebują ok. 30 minut, te słodsze i kruche ok. 10 minut). Próbujemy czy masa jest odpowiednio dla nas słodka. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Z mąki krupczatki, cukru pudru, proszku do pieczenia, pokrojonego masła, żółtek i szczypty soli zagniatamy ciasto (ręcznie lub w malakserze/mikserze z hakiem). Kulę z ciasta dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy dno średniej wielkości blaszki (np. tortownicy 25-26cm lub blaszki 20×30 cm). Spód podpiekamy przez ok. 15 minut w 180°C (góra-dół lub 170 z termoobiegiem). Podpieczony spod lekko studzimy. Wysypujemy na niego równomiernie suchą kaszę kaszę manną i wykładamy zimne jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy małe kawałki i układamy na wierzchu – tak, aby jabłka schowane były pod ciastem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Szarlotkę podajemy na ciepło – podgrzaną w mikrofali lub piekarniku.

Szarlotka na krupczatce - bardzo krucha

Szarlotka na krupczatce 2

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!