Ciasto sypane z truskawkamiZnacie szarlotkę sypaną? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a efekt nas zaskoczy. Ciasto sypane z truskawkami nie jest ani kruche, ani wilgotne – ma mokrą konsystencję, jest treściwe i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na ciepło (lekko podgrzane) z zimnymi lodami.

Sypane ciasto z truskawkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła (1 kostka)
  • truskawki (ok. 700-1000 g)

Masło chłodzimy (można schować na 15 min. do zamrażarki). Mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, kaszę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dzielimy na trzy, wizualnie równe części. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na grube plasterki (ok 1-1,5 cm) lub, gdy są małe – na połówki. Dno i boki tortownicy smarujemy tłuszczem (ja używam w tym celu papierka po maśle). Na dno tortownicy wysypujemy pierwszą część suchych składników i równomiernie rozkładamy. Na suche składniki układamy, jedna przy drugiej, pokrojone truskawki (jeśli mamy połówki to rozkrojeniem do dołu). Przysypujemy równomiernie drugą częścią suchych składników. Układamy drugą warstwę truskawek. Na drugą warstwę truskawek ścieramy 1/3 zimnego masła (na tarce jarzynowej) i równomiernie rozkładamy. Przysypujemy ostatnią warstwą suchych składników, równomiernie rozkładamy i ścieramy na wierzch pozostałe masło (równomiernie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy 60 minut. Przed pokrojeniem studzimy.

Ciasto sypane z truskawkami

Ciasto sypane z truskawkami

Ciasto sypane z truskawkami

Ciasto sypane z truskawkami

 

Ciasto sypane z truskawkami

Ciasto sypane z truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych