Świnki w kocykachSzybka akcja. Tylko 30 minut czasu, a trzeba niespodziewanie przygotować coś dla grona głodnych mężczyzn. Jako, że w lodówce niewiele, wybór był oczywisty – świnki w kocykach! Kolejny prosty przepis Nigelli, który nie raz sprawdził się w sytuacjach kryzysowych.

Składniki:

  • ok. 15 długich parówek lub kiełbasek pieprzowych
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g – 50 g startego żółtego sera  (Nigella poleca cheddar)
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 1 jajko + jedno roztrzepane do smarowania
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • suszone oregano do posypania

Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Ser ścieramy na tarce i dosypujemy do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dolewamy do niego mleko i olej. Następnie mokre składniki dolewamy do suchych i zagniatamy miękkie ciasto. Wałkujemy je i tniemy na małe kawałki (nie muszą być równe). Parówki kroimy na mniejsze części (4-5) i zawijamy w kawałki ciasta. Tak przygotowane świnki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną soli. Posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut.

Świnki w kocykach

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!