Surówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie.
Surówka z czerwonej kapusty:
- pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka)
- 1 duże jabłko
- 2 cebule szalotki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta mielonego kminku lub kminu
- sól, świeżo mielony pieprz
Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować za pomocą ostrego noża (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale to dla mnie zbyt mozolne). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy dużą szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz mielonego kminku lub kminu rzymskiego (jeśli nie lubimy pomijamy). Do kapusty dodajemy jabłko i cebulę, mieszamy (najlepiej znowu chwilę pougniatać) i wlewamy sos. Próbujemy czy surówka jest odpowiednio doprawiona – prawdopodobnie będzie potrzebowała jeszcze odrobinę soli. Gotową można posypać dla ozdoby natką pietruszki.
Jest to wariant podstawowy surówki. Można uzupełnić ją o tartą marchewkę lub seler. Do sosu można dodać także odrobinę tartego chrzanu. Świetnie sprawdzą się też namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Jeśli nie chcecie dodawać majonezu można dodać do surówki klasyczny winegret lub po prostu dodatkową łyżkę oliwy.
totalnie kocham czerwoną kapustę! Świetna surówka!
Bardzo lubię czerwoną kapustę, super pasuje do sosów 🙂
Wspaniała:)
zapisuję ten przepis, uwielbiam taką surówkę 🙂 będzie do jakiegoś pysznego steka :-))
Pyszności! Jak byłam mała to nie przepadałam za nią, ale teraz bardzo lubię 🙂 dodatek majonezu do niej robi roboty. no ale w takiej wersji to jem tylko od święta 😉
Taką kapustę często podawała moja Mama, ponieważ Tato ją uwielbiał. Z czasem i ja stałam się jej smakoszem. Ale szczerze… zapomniałam o niej. Dzięki Natalio, że przypomniałaś ten przepis. Chętnie zrobię, właśnie do ryby 🙂
Uwielbiam do obiadu 😀
Pychota 🙂
robiłam kilka dni temu surówkę z czerwonej kapusty, zjedliśmy ze smakiem:)
Bardzo taką lubię 🙂 Częściej jadam gotowaną, ale taka surówka też często gości na moim stole
Fajna suróweczka i pewnie bardzo zdrowa. W ogóle czerwona kapusta jest bardzo ciekawą rośliną, ponieważ związki chemiczne, które ją barwią – antocyjany – zmieniają kolor w zależności od odczynu środowiska. W środowisku kwaśnym (np. zalewa octowa) kapusta zrobi się intensywnie czerwona, a w zasadowym taka niebieskawo-zielona (jak zombiak z Minecrafta).
Dzięki tej własności antocyjanów z kapusty można czerwonym sokiem z kapusty zabarwić na zielono białko ugotowanego jajka (jajka marmurkowe) – gorąco polecam 🙂
Zielone z fioletowego? Magiczna ta kapusta 🙂
Czerwona kapusta to super warzywo 🙂 Nie dość, że ma piękny kolor to jeszcze jest pyszna.
Bardzo często robimy z mama na niedzielne obiady. Jedna z ulubionych przez nas surówek.
Muszę spróbować Twojej wersji. Ja ostatnio robiłam wg przepisu mamy ( bardzo nam smakuje ), ale wtedy trzeba ją podgotować, zostawić na kilka minut w wodzie z sokiem cytryny, odcedzić i dopiero dodać jabłko, cytrynę, cukier itd. Strasznie trudno ją doprawić, żeby otrzymać odpowiedni smak, czasami łyżeczka cukru nie wystarcza, myślę, że dużo zależy od gatunku kapusty 🙂
do obiadu byłaby idealna : ) bardzo lubię.
Uwielbiam tą sałatkę! Do placków ziemniaczanych, mięsnych sosów najlepsza.
bardzo ja lubie
Czerwona kapusta jest świetna, bardzo ją lubię, ten przepis będzie idealnie pasował do obiadów. 🙂
Chyba nigdy nie robiłam surówki z czerwonej kapusty – sama nie wiem dlaczego.
Moja rodzina bardzo ja lubi 😀 Ja, dodaje jeszcze dużo koperku 😀
pysznie wygląda ; kapustę czerwona bardzo lubię 😉
Uwielbiam tę kapustę i nawet dzisiaj wcinałam do obiadu 🙂
bardzo lubie czerwoną kapustę, a zwłaszcza surówki, są bardzo smaczne i zdrowe.
Właściwie, to wstyd się przyznać, ale nigdy nie przygotowywałam tej surówki w domu. Jeśli kiedyś najdzie mnie inspiracja, to skorzystam z Twojego przepisu 😉
Uwielbiam ją, mogę ją jeść do każdego dania 🙂
Tak przyrządzona bardzo mi pasuje!
Z przyjemnością zjadłabym taką surówkę, bo to zdecydowanie mój smak no i megadużo witamin 🙂
ja mogę polecić czerwoną kapustę ze słoika z porą i majonezem. Bardzo szybkie, bardzo smaczne 🙂
Zawsze robię na ciepło. Muszę wypróbować Twój przepis:)
super! 🙂 takie surówki to samo zdrowie, a ta jest pyszna jako dodatek do wielu obiadów 🙂
Surówka z czerwonej kapusty, to jedna z moich ulubionych.
właśnie zrobiłam suróweczkę i wyszła smaczna :))) Ale jeśli chodzi o doprawienie dodałam wszystkich przypraw 2x tyle co w przepisie bo wydawała mi się bardzo mało wyrazista 🙂 ale moja kuchnia jest ogólnie rzecz biorąc bardzo bogata w przyprawy więc myślę, że podana w przepisie ilość składników dla innych będzie ok