Surówka z czerwonej kapustySurówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie.

Surówka z czerwonej kapusty:

  • pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka)
  • 1 duże jabłko
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta mielonego kminku lub kminu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować za pomocą ostrego noża (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale to dla mnie zbyt mozolne). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy dużą szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz mielonego kminku lub kminu rzymskiego (jeśli nie lubimy pomijamy). Do kapusty dodajemy jabłko i cebulę, mieszamy (najlepiej znowu chwilę pougniatać) i wlewamy sos. Próbujemy czy surówka jest odpowiednio doprawiona – prawdopodobnie będzie potrzebowała jeszcze odrobinę soli. Gotową można posypać dla ozdoby natką pietruszki.

Jest to wariant podstawowy surówki. Można uzupełnić ją o tartą marchewkę lub seler. Do sosu można dodać także odrobinę tartego chrzanu. Świetnie sprawdzą się też namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Jeśli nie chcecie dodawać majonezu można dodać do surówki klasyczny winegret lub po prostu dodatkową łyżkę oliwy.

Surówka z czerwonej kapusty

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
78 kcal 431 kcal
Węglowodany
8 g 44 g
w tym cukry
3 g 16 g
Tłuszcz
5 g 26 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 3 g
Białko
1 g 6 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 7 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!