Styropian - sernik bez seraStyropian – sernik bez sera – bo na samej śmietanie. Nazywany też oszukanym sernikiem. To bardzo stary przepis, za to unowocześniony o dodatek jagód (że do styropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej.

Styropian – sernik bez sera z jagodami:

  • ok. 1,3 litra gęstej śmietany 18% (4 x po 330 g) *
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią

Spód:

  • 5 żółtek
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy.

Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietany miksujemy wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem budyniowym. Dodajemy połowę białek do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzchu możemy rozsypać owoce (jeśli są mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć, przed wysypaniem należy je zmieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i jeśli są kwaśne – z łyżką cukru z wanilią). Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy ciasto w środku przez następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

Styropian - sernik bez sera

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych