Styropian – sernik bez sera – bo na samej śmietanie. Nazywany też oszukanym sernikiem. To bardzo stary przepis, za to unowocześniony o dodatek jagód (że do styropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej.
Styropian – sernik bez sera z jagodami:
- ok. 1,3 litra gęstej śmietany 18% (4 x po 330 g) *
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- jagody lub inne owoce (maliny, wiśnie, porzeczki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru z wanilią
Spód:
- 5 żółtek
- 200 g masła (1 kostka)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy.
Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietany miksujemy wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem budyniowym. Dodajemy połowę białek do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzchu możemy rozsypać owoce (jeśli są mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć, przed wysypaniem należy je zmieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i jeśli są kwaśne – z łyżką cukru z wanilią). Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy ciasto w środku przez następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.
Jak ja go lubię 🙂 robiłam już też z brzoskwiniami 🙂
A mozna dodac do ciasta np gesty jogurt zamiast smietany? bo mieszkam za granica i tutaj jest tylko smietana do gotowania.
Nie próbowałam, ale może na gęstym jogurcie greckim by się udało – niedługo zamierzam wypróbować taki „sernik”.
Moja teściowa robi często to ciasto. Bardzo ładnie Ci wyszło 🙂
kurczę! Już x czasu zabieram się za to ciasto..
musze się w końcu zebrać w sobie, bo strasznie mnie ono ciekawi 🙂
Muszę go w końcu sama zrobić, bo jadłam już wiele razy i bardzo mi smakował 🙂
Na święta robiłam w cieście kakaowym, bez owoców. Bardzo mi to lekkie ciasto odpowiada!
Czy można użyć jogurtów naturalnych zamiast śmietany?
Nie próbowałam, nie wiem
piękny serniczek:) ale nazwa styropian jakoś ujmuje mu godności;)
Najlepiej wychodzi z malinkami ! 🙂 Dobrze, ze trochę zostało zamrożonych.
Śliczniutki, bardzo estetyczny i elegancki ! 🙂 Do tego połączenie „sernika” z jagodami, zapewne niebo w gębie. No i nigdy bym nie pomyślała że z takich składników wyjdzie sernik 😉
Też taki piekę ,pyszny.
Styropian…bo w oryginalnym przepisie do masy smietanowej dodaje się wiórki kokosowe i wtedy konsystencja masy przypomina styropian 🙂
Ooo a ja znowu tyle razy spotykałam się z tym ciastem i nigdy nie było wiórków – chętnie wypróbuję też taką wersję 🙂
Wygląda baaardzo smakowicie 😀 Wyobrażam sobie jego konsystencję, jak rozpływa się w ustach mmm… 😉
Sernik wygląda cudnie, a że kochamy serniki to taka porcja to dla nas za mało 🙂
do ciasta potrzebna jest kwasna smietana?
Tak, śmietana 18% jest kwaśna
zawsze mnie ciekawiło to ciasto! muszę spróbować
zrobiłam! przepyszne jest!! ciasto kruchutkie, a masa taka lekka
u mnie z truskawkami 🙂
Super! 😀
To chyba będzie ciasto na mojej liście do zrobienia. Wygląda świetnie i pysznie i kusi 🙂
Jadłam go, tyle, że w wersji z ciemnym ciastem. Nie mogłam uwierzyć, że ten według mnie „sernik” jest bez sera. Nigdy sama go nie robiłam. Kuszą mnie te maliny lub inne owoce leśne jako dodatek. Ja jadłam wersję bez takich pysznych owoców. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Pychota 🙂 Kradnę porcje 🙂
[O.O]
Zjawiskowe 😉
Może nie wygląda tak pięknie w przekroju jak Twój ale w smaku jest obłędny!
A właśnie, że wygląda pięknie! 🙂
bardzo dziekuje 🙂 moze dalam za duzo jagod i stad ten intensywny kolor 🙂
Ej, bardzo ładnie wyszedł 🙂
I dobrze, że dużo jagód, ładny kolor.
Uwielbiam to ciacho 😀
Dobre na prima aprilis 😀
Choć bez sera, wygląda jak najlepszy serniczek 😉 Piękny i apetyczny i jeszcze te jagody!
wiele słyszałam o cieście, muszę go wreszcie zrobić 🙂
Wygląda wspaniale! A wiem, że również super smakuje 🙂
bardzo ladnie wygląda….lubię to ciasto
Hej mam pyt później przez godz pieczemy z termoobiegiem ???
Nie, tak jak spód
Wyglada wspaniale – skosilam się w ten weekend i co ? Wszystkie jagody z kruszonka opadly i zrobil się galimatias- w niczym nie podobny do oryginalu , w sachu nie zly ale wygląd gnieciucha . Najgorsze to jest to ze nie wiem co poszlo nie tak – skoro innym się udaje.
Podejrzewam, że jagody mogły być zbyt słabo rozmrożone – mokre owoce idą na dno
mam pytanko czy owoce świeże tzn borówki też posypać mąką ziemniaczaną ?
Tylko owoce puszczające dużo wody – borówek nie trzeba, jagody nawet świeże warto
Upiekłam i nikt się nawet nie zauważył, że nie ma sera w środku ale byli zdziwieni 😀
Polecam wszystkim smakowało 🙂
Czy budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną? Nie mam niestety dostępu do budyniu. Jeśli tak, to ile mąki? Pozdrawiam
Można – ok. 4 płaskie łyżki
Ciasto zrobione, większa część już zjedzona 🙂 Budyń zastąpiłam mąką ziemniaczaną, tak jak pisałaś i użyłam brzoskwiń z puszki. Zrobiłam w tortownicy, więc było BARDZO wysokie, ale ładnie się dzięki temu prezentowało 🙂 I oczywiście wszystkim smakowało. Dziękuję za kolejny fajny przepis! Pozdrawiam 🙂