Mięso jadam dwa-trzy razy w tygodniu. Kiedyś niemal codziennie, jednak mam wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Stek z pieczonymi warzywamiPadło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów.

Stek z pieczonymi warzywami:

  • 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości)
  • 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Pieczone warzywa:

  • 4-5 niewielkich buraków
  • 1-2 marchewki
  • kilka cebul szalotek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Pieczone warzywa: Obrane, niewielkie buraki przekrawamy na połówki i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładamy do nich obraną, pokrojoną na grube plastry marchewkę oraz obrane, przekrojone na połówki szalotki. Całość ponownie skrapiamy oliwą z oliwek, a także posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 35-40 minut. Po tym czasie skrapiamy warzywa octem balsamicznym i wstawiamy (wraz ze stekami! – patrz: opis niżej) na 5 minut z powrotem.

Steki: Steki KONIECZNIE muszą być w temperaturze pokojowej przed smażeniem – czyli wyjęte 2-3 godziny wcześniej z lodówki. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju lub oliwy (gdy używamy patelni grillowej to olejem smarujemy steki – nie patelnię, ja użyłam zwykłej, więc olej wlałam na patelnię). Steki posypujemy pieprzem z obu stron. Gdy patelnia będzie gorąca układamy steki i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Układamy na blaszce i wkładamy od razu na 5 minut do piekarnika (najlepiej w tym czasie, w którym skrapialiśmy warzywa octem), aby steki były średnio wysmażone i różowe w środku. Po tym czasie steki wyjmujemy, posypujemy solą z obu stron i odkładamy na 5 minut do odpoczęcia (obowiązkowo – jeśli pokroimy od razu wszystkie soki uciekną), zaś warzywa zostawiamy w ciepłym, wyłączonym piekarniku.

Sos winny: Sos najlepiej przygotować gdy wstawiamy steki do piekarnika – wtedy będziemy mieć 10 minut na jego przygotowanie (pieczenie steków + odpoczywanie). Na patelnię wlewamy wino, dodajemy ocet, miód i liść laurowy. Delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie zagotowujemy. Mocno gotujemy sos, aż ponad połowa płynu odparuje. Zestawiamy z ognia. Zimne masło kroimy na małe części i dodajemy do sosu. Energicznie mieszamy, aż masło się rozpuści. Sosu nie zagęszczamy dodatkowo mąką – nie powinien być gęsty.

Warzywa wyjmujemy z piekarnika i posypujemy listkami świeżego tymianku. Steki podajemy w całości lub kroimy na plasterki. Na talerz wlewamy odrobinę sosu. Od razu podajemy.

Pieczone warzywa

Stek z pieczonymi warzywami

Stek z pieczonymi warzywami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!