Staropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować z dodatku kawy, jeśli za nią nie przepadacie i dać do masy więcej kakao – będzie równie pysznie.
Staropolski tort orzechowo-kawowy – blaty:
- 300 g zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 dużych jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto)
- opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa
- opcjonalnie: orzechy do przybrania
Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem:
- 1 szklanka mleka
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kawy instant / rozpuszczalnej
- 100 g masła w temp. pokojowej (pół kostki)
Staropolski tort orzechowo-kawowy – blaty: Białka oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy żółtka wraz z cukrem pudrem na puszystą masę – podwoją, a nawet potroją swoją objętość. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zmielone orzechy. W drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli (widełki trzeba wcześniej umyć – inaczej białka się nie ubiją na sztywno). Po odwróceniu miski do góry dnem nie powinny wypływać. Przekładamy połowę białek do masy orzechowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, aż masa się rozluźni. Dodajemy pozostałe białka i znowu delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (lub 160°C z termoobiegiem) – pieczemy ok. 60 minut. Zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Biszkopt zawsze delikatnie opada – to normalne, bo nie ma mąki, nie trzeba się martwić. Zanim będziemy kroić biszkopt musi całkowicie wystygnąć.
Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: Gdy biszkopt się piecze przygotowujemy krem. W rondelku zagotowujemy 3/4 szklanki mleka wraz z cukrem pudrem. Pozostałe 1/4 szklanki, żółtko, kawę, kakao, mąkę i miksujemy, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy jak tradycyjny budyń, aż do zagotowania i zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Gdy budyń będzie zimny, miksujemy miękkie masło (nie z lodówki) na wysokich obrotach. Dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Do 2/3 szklanki wody dodajemy 4 łyżki likieru orzechowego, spirytusu lub amaretto i nasączamy oba blaty (można też nasączyć lekko posłodzoną, mocną kawą albo herbatą). Przekładamy schłodzonym kremem. Wierzch dekorujemy roztopioną czekoladą (u mnie z łyżką masła) i orzechami.
Uwaga: Jeśli użyjemy odpowiedniego proszku do pieczenia (bez dodatku mąki) to torcik będzie bezglutenowy (warto też przeczytać etykiety na kakao i skrobi – czy nie są zanieczyszczone glutenem).
Wspaniały przepis i zdjęcia! Czy zamiast masła można użyć mascarpone? Pozdrawiam pani Natalio!
Dziękuję 🙂 To masa budyniowa, więc bardziej tutaj pasuje masło, które nadaje odpowiednią konsystencję. Nie ma jednak problemu, żeby zrobić masę na bazie mascarpone. Trzeba wtedy rozetrzeć 250 g serka wraz z 1-2 łyżkami cukru pudru (zamiast cukru można użyć np. kajmaku), a potem ubić na sztywno 200 ml śmietanki kremówki 30%. Pod koniec ubijania dodajemy 1-2 łyżeczki kawy instant. Łączymy obie masy szpatułką dodając po trochu śmietany do serka (nie na odwrót) i chłodzimy 🙂
Dziękuję za odp. Zrobię wg Pani zaleceń.Pozdrawiam!:-)
Uwielbiam kawę, więc taki torcik zjadłabym ze smakiem. Małż zapewne zadowolony 🙂
zgadzam się kawa i orzechy to świetne połączenie! 🙂
Tort na bogato! Musi być pyszny!
Wlasnie pieke wg przepisu.Jutro mamy dwie 50.Pozdrawiam
Trzymam kciuki! 🙂
Mam pytanie o krem 🙂 Już raz robiłam z tego przepisu i wyszedł super. Niestety mąż trochę kręcił nosem, bo nie lubi kawowych kremów 😉 Czy można dodać więcej kakao (bez kawy) i wyjdzie czekoladowy? Jeśli tak – to ile kakao? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Zamiast łyżeczki kawy instant można dodać dodatkową łyżeczkę kakao 🙂
Pilnie potrzebuję odpowiedzi. Jak zwiększyć skladniki na spod sr 26cm. Czy alby nie opadl moge dodac make tortowa? Jesli tak to w jakich proporcjach.
Proponuję skorzystać z przelicznika foremek: https://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
W tym przepisie nie dodajemy mąki 🙂
No i jest. Wyszedl idealny. Nie opadl ani trochę. Troszke zmodyfikowany (dodany blat kokosowy, a do orzechowego dołożyłam 12szt biszkoptow kruchych, masa juz wg przepisu babci, samo maslo, zoltka cukier i kawa) Jest dokladnie taki, jaki robila moja babcia 30 lat temu.
Imponujący! :)))
Proszę o potwierdzenie informację, czy ciasto zostawiamy na 10 min. w zamkniętym piekarniku, a później jeszcze w uchylonym!!! Ja piekąc biszkopt zawsze go wyjmuję po upieczeniu i „rzucam”, aby nie opadł.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Tak, dokładnie jak w przepisie – tym nie trzeba rzucać
Wyszedł idealny
Czerpałam z tego przepisu, by odtworzyć tort robiony przez moja babcie . Poraz kolejny wyszedl rewelacyjnie.