Po pracy zawsze marzy mi się smaczny obiad, ale rzeczywistość jest taka, że zazwyczaj nie mam siły spędzać godziny w kuchni lub na zakupach. Wybawieniem są wtedy dania z prostych składników, które można znaleźć w szafce lub lodówce (ewentualnie zakupić wcześniej) i które przygotujemy w mniej niż pół godziny. Dostałam od marki Polmak spaghetti i rzucone wyzwanie: przygotuj coś pysznego z makaronu i trzech składników, które znajdziesz w domu. Przyznam, że nie było trudno! Co prawda w lodówce po niehandlowej niedzieli nie było tłumu, ale zawsze staram się mieć w szafce puszkę tuńczyka na takie sytuacje.
Pełnoziarniste spaghetti + 3 proste składniki: tuńczyk, cytryna i rukola to mój faworyt z błyskawicznych dań, które mogę zrobić w każdej chwili. Jednak najważniejszy jest smak! Jestem pewna, że to połączenie posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za tuńczykiem z puszki. Nauczyłam się od Nigelli, że duża ilość soku z cytryny doskonale współgra z tuńczykiem i sprawia, że jest delikatny i orzeźwiający. To danie przygotujemy w 15 minut – nie więcej! Jest idealne na upały – bardzo lekkie, orzeźwiające i błyskawiczne.
Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (u mnie Polmak)
- 200 g tuńczyka z puszki lub słoika – w oliwie lub sosie własnym
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta od tuńczyka)
- sok i skórka z jednej ekologicznej cytryny (niewoskowanej)
- dwie duże garście świeżej rukoli
- przyprawy: 1/2 ząbka czosnku, chilli w płatkach (opcjonalnie), sól
W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron. Solimy i gotujemy spaghetti zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, do dużej miski wsypujemy odsączonego tuńczyka i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny (najlepiej niewoskowanej) i wyciskamy z niej sok. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięte pół ząbka czosnku oraz po dużej szczypcie soli i (jeśli używamy) – płatków chilli. Dodajemy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy. Ugotowany makaron odlewamy (nie przelewamy wodą!) i od razy wkładamy do miski z sosem. Dokładnie mieszamy i dodajemy rukolę. Ponownie mieszamy i rozkładamy na dwa talerze. Możemy posypać dodatkowo płatkami chilli dla kontrastu. Lekko, orzeźwiająco i szybko!
Wpis we współpracy z marką Polmak
taki makaron zawsze chętnie zjem 🙂
KWIECISTA ŁĄKA to moja propozycja dania z makaronem Polmak i 3 składnikami: pesto groszkowo-szpinakowym, posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami kwiatów. Do przygotowania potrawy zainspirowała mnie wakacyjna łąka: zielona trawa, dużo kwiatów – piękny widok. Zamarzyłam o takim widoku na… talerzu :).
Składniki:
200 g makaronu klasycznego świderki Polmak
5 łyżek pesto groszkowo-szpinakowego (zawsze mam zapas w lodówce :))
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki pokrojonych płatków jadalnych kwiatów
ulubione przyprawy
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący makaron wymieszać z pesto, drobno posiekanymi orzechami, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać, na koniec posypać pokrojonymi kwiatami.
Dla mnie makaron w każdej postaci to mistrzostwo 😀
pozdrawiam,
Ja też zrobiłam, jest pyszny i smakuje doskonale 🙂 dziekuję za przepis!