Spaghetti z pieczarkamiMakaron z pieczarkami to danie przypominające mi czasy studenckie, kiedy jadło się szybko i prosto. Teraz przygotowuję nieco podrasowaną wersję – pieczarki daję brązowe, a zamiast goudy – parmezan. Od Nigelli nauczyłam się, że do tych grzybów pasuje cytryna i choć kiedyś jej nie dodawałam, teraz jak najbardziej. To świetne danie także dla wegetarian i dla zapracowanych – przygotowanie trwa tyle co gotowanie makaronu. Składniki dla 2-3 osób.

  • 250 g makaronu typu spaghetti (lub innego)
  • 200 g pieczarek
  • 80 ml śmietany 30%  (1/3 szklanki)
  • 2 łyżki żółtego sera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny + 2 łyżki soku
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al-dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, pieczarki bardzo dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nieobrane kroimy w plasterki. Czosnek siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodając do niej łyżkę masła. Podsmażamy pieczarki, solimy je, a po 2-óch minutach dorzucamy czosnek. Ścieramy wprost na patelnię skórę z cytryny. Do pieczarek dolewamy śmietanę i dodajemy ser, a następnie sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron (nie przelewamy zimną wodą!) i mieszamy go delikatnie z sosem. Nie zdejmujemy z ognia póki makaron nie wchłonie sosu. Jak to się stanie, pietruszkę siekamy i dodajemy do dania. Mieszamy i od razu podajemy.

Spaghetti z pieczarkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!