Makaron z pieczarkami to danie przypominające mi czasy studenckie, kiedy jadło się szybko i prosto. Teraz przygotowuję nieco podrasowaną wersję – pieczarki daję brązowe, a zamiast goudy – parmezan. Od Nigelli nauczyłam się, że do tych grzybów pasuje cytryna i choć kiedyś jej nie dodawałam, teraz jak najbardziej. To świetne danie także dla wegetarian i dla zapracowanych – przygotowanie trwa tyle co gotowanie makaronu. Składniki dla 2-3 osób.
- 250 g makaronu typu spaghetti (lub innego)
- 200 g pieczarek
- 80 ml śmietany 30% (1/3 szklanki)
- 2 łyżki żółtego sera
- 1-2 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny + 2 łyżki soku
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al-dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy się gotuje, pieczarki bardzo dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Nieobrane kroimy w plasterki. Czosnek siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodając do niej łyżkę masła. Podsmażamy pieczarki, solimy je, a po 2-óch minutach dorzucamy czosnek. Ścieramy wprost na patelnię skórę z cytryny. Do pieczarek dolewamy śmietanę i dodajemy ser, a następnie sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron (nie przelewamy zimną wodą!) i mieszamy go delikatnie z sosem. Nie zdejmujemy z ognia póki makaron nie wchłonie sosu. Jak to się stanie, pietruszkę siekamy i dodajemy do dania. Mieszamy i od razu podajemy.
Pyszny i delikatny pomysł 🙂
Och tak, fajnie podrasowana, nadal prosta, szybka i smaczna. Grzybki zawsze mi dobrze pasują do pasty.
pycha!:) uwielbiam tak proste i szybkie dania:)
Też takie uwielbiam. A jak mają w sobie pieczarki to stają się moimi ulubionymi potrawami 😀 Dziękuje za przepis, jutro wdrożę na obiad!
Czasy studenckie… to były czasy! 😉
Bardzo lubię taki makaron, zwłaszcza obficie posypany natką pietruszki.
Uwielbiam takie proste dania. Makarony są najlepsze, gdy brakuje czasu. Nigdy w sumie nie pomyślałabym, żeby dodać do pieczarek cytrynę, muszę spróbować.
Idealnie się komponuje – orzeźwia całość
Uwielbiam makaron, uwielbiam pieczarki – to danie stanowczo dla mnie. 🙂
Prosto i super smacznie….nie można chcieć więcej :)!
Uwielbiam takie dania. Dodatek cytryny do pieczarek do dla mnie nowość, muszę spróbować 🙂
Pysznie, miałam robić dziś coś podobnego, ale ostatecznie stanęło na bakłażanach. Może jutro, tym bardziej, że narobiłaś mi ochoty na pieczarki 🙂
O tak proste dania są najlepsze i zawsze bardzo smakują przy braku czasu ! Spaghetti bardzo apetyczne, choć z cytryną nie próbowałam, znając przepisy naszej Nigelli…, ufam, że pyszne ! Pozdrawiam 🙂
Tak, ona co prawda do swojej pasty używała innych składników, ale cytrynę warto było „pożyczyć” 🙂
uwielbiam!a te zdjecia takie apetyczne ze głod mnie wlasnie scisnal:)
Pycha, bardzo lubię pieczarki, a z makaronem jeszcze nigdy ich nie jadłam!
Pasują świetnie!
Mniam !!!!!!!
Oj z pieczarkami student bedzie miał cięzko 🙂 my robimy z jogurtem!
Właśnie dziś mam zamiar zrobić makaron z pieczarkami. Moja wersja nie będzie zawierać śmietany i czosnku. Twój przepis prezentuje się przepysznie.
pozdrawiam serdecznie
Robiłam ostatnio podobne na obiad z „resztek z lodówki” – takie nic a takie pyszne :PP
Wlasnie zjadłam, z wielkim smakiem 🙂
W życiu bym nie pomyślała, ze cytryna się tu tak dobrze wkomponuje, a jednak.
Dzięki za przepis, wszystkim polecam!