Śnieżne kuleNiespodziewanym gościom wypada podać do kawy czy herbaty choćby ciasteczko. Ale przecież nie będziemy ich piec codziennie! Śnieżne kule to ciasteczka, które im dłużej leżą, tym są smaczniejsze. Wystarczy zamknąć je w słoiku i oczekiwać na gości – mogą sobie leżakować nawet do 3 tygodni. Jednak rzadko zdarza im się tyle dotrwać – regularnie znikają 🙂 Polecam też jako prezent dla kogoś bliskiego – wystarczy ładnie opakować słoiczek. Same ciasteczka są mocno kruche, przyjemnie migdałowo-maślane  i idealnie łączą się z ciepłą herbatą.

Składniki:

  • 220 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru + do posypania
  • 350 g mąki pszennej (2 szklanki + 2 łyżki)*
  • 1 żółtko jajka
  • 120 g mielonych migdałów (1 szklanka + 1 łyżka)

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały – cały czas ucierając. Wyrabiamy chwilę ręką. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem blasze. Musimy zachować odstępy, bo urosną. Powinno być około 30 kul. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC, pieczemy 20 minut. Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy warstwami do słoika i każdą posypujemy cukrem ponownie.

* szklanka 250 ml

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!