Smażone mięso mielonePomysł na „chińskie jedzenie w polskim typie”  z mięsa mielonego. Gdy znudziły nam się tradycyjne mielone kotlety zaszalejmy i wykorzystajmy mięso w niecodzienny sposób.  Takie danie przygotujemy bardzo szybko – kroimy warzywa, makaron ryżowy gotuje się ok. 3-5 minut, w tym czasie smażymy mięso, przygotowujemy sos i gotowe! Całość nie dłużej niż 15 minut 🙂

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kalarepa
  • 1/3 szklanki groszku lub ugotowanej, pociętej fasolki szparagowej
  • 200 g makaronu ryżowego (nitki lub wstążki – ja miałam akurat wstążki)
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • olej do smażenia

Kroimy warzywa: pieczarki i pomidory w plasterki, kalarepę w słupki, cebulę w pół-plasterki. Makaron ryżowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu – trzeba zalać go wrzątkiem. Na dużej patelni lub woku podsmażamy cebulę na oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży, odgarniamy je na boki, a na środku smażymy przez chwilę kalarepę, później dodajemy pieczarki. Smażymy trochę i dodajemy pomidory i groszek. Dokładnie mieszamy i smażymy. Dodajemy ugotowany makaron ryżowy. Sos sojowy mieszamy z miodem i chili i polewamy całe danie. Znów dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki oblepią się sosem. Możemy podawać posypane szczypiorkiem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!