Pomysł na „chińskie jedzenie w polskim typie” z mięsa mielonego. Gdy znudziły nam się tradycyjne mielone kotlety zaszalejmy i wykorzystajmy mięso w niecodzienny sposób. Takie danie przygotujemy bardzo szybko – kroimy warzywa, makaron ryżowy gotuje się ok. 3-5 minut, w tym czasie smażymy mięso, przygotowujemy sos i gotowe! Całość nie dłużej niż 15 minut 🙂
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 6-8 pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kalarepa
- 1/3 szklanki groszku lub ugotowanej, pociętej fasolki szparagowej
- 200 g makaronu ryżowego (nitki lub wstążki – ja miałam akurat wstążki)
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- olej do smażenia
Kroimy warzywa: pieczarki i pomidory w plasterki, kalarepę w słupki, cebulę w pół-plasterki. Makaron ryżowy przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu – trzeba zalać go wrzątkiem. Na dużej patelni lub woku podsmażamy cebulę na oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży, odgarniamy je na boki, a na środku smażymy przez chwilę kalarepę, później dodajemy pieczarki. Smażymy trochę i dodajemy pomidory i groszek. Dokładnie mieszamy i smażymy. Dodajemy ugotowany makaron ryżowy. Sos sojowy mieszamy z miodem i chili i polewamy całe danie. Znów dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki oblepią się sosem. Możemy podawać posypane szczypiorkiem.
Takie proste,takie szybkie a sprawiło tyle pysznej radości 😉 wielkie dzięki za przepis 😉
Pychotka!!! Już na stałe wejdzie do mojego menu. Dziękuję 🙂