Kolejne śniadanie na słodko, tym razem z użyciem poczciwego białego sera. Doskonale komponują się z nim chrupiące orzechy włoskie, a puree z ananasa nadaje mu słodyczy. Takie śniadanie dodaje mnóstwa energii. Do serka możemy użyć zarówno świeżego pieczywa jak i chrupkiego. Świetnie sprawdzi się też jako masa do przełożenia naleśników.
Składniki:
- 250 g białego, chudego sera
- 2 łyżki słodkiej śmietanki lub jogurtu
- 2 plastry ananasa z puszki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- miód – wg preferencji
- garść pokrojonych lub startych orzechów włoskich
Do melaksera lub blendera wrzucamy ananasa i rozdrabniamy go na puree. Dodajemy do niego ser oraz jogurt lub śmietankę. Rozdrabniamy ponownie (jeśli nie mamy blendera, rozgniećmy ser widelcem, a ananasa drobno pokrójmy). Dodajemy cukier wanilinowy i syrop klonowy – dokładnie mieszamy. Próbujemy i dosładzamy miodem według naszego smaku. Na końcu wrzucamy orzechy. Możemy udekorować serek lub kanapki ananasem lub połówkami orzechów.
Znakomite kanapki, a pasta serowa wyborna 🙂
Takie śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przepysznie wygląda!
Fajny pomysł, ale ja jednak wybrałabym chyba ananasa żywego, gdybym miała oczywiście pod ręką 😉