Śledzie z grzybkami i kukurydzą (tatar śledziowy)Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą takich śledzi jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Bez problemu można zrobić je zarówno 2 dni wcześniej, jak i w tzw. ostatniej chwili. Tatar śledziowy pasuje zarówno na Święta jak i na rodzinne przyjęcia, dlatego warto nauczyć się go przygotowywać.

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą:

  • 400 g płatów śledziowych marynowanych w oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki posiekanych, marynowanych borowików
  • 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami)
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • duża szczypta chilli w płatkach (ok. 1/3 łyżeczki)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • mleko do namoczenia śledzi

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w mleku przez ok. 30-60 minut, w zależności od stopnia słoności. Potem płuczemy je jeszcze raz i wycieramy papierowym ręcznikiem. Kroimy je w małą kostkę – nie większą niż 0,5 cm. Odkładamy. Do miski wlewamy olej lniany, dodajemy do niego musztardę francuską, dijon, drobno posiekany koperek, dużą szczyptę chilli w płatkach, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy kukurydzę Bonduelle, pokrojone śledzie i drobno posiekane marynowane grzyby. Całość mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiona. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą możemy podawać od razu, ale jeszcze lepsze są, gdy przez noc “przegryzą się” w lodówce. Możemy je przechowywać w lodówce do 4 dni.

Śledzie z grzybkami i kukurydzą (tatar śledziowy)

Śledzie z grzybkami i kukurydzą (tatar śledziowy)

Jeśli Wy także używacie warzyw Bonduelle do przygotowywania świątecznych potraw, to mam dla Was niespodziankę – odpowiedzcie w komentarzu na pytanie “Moja ulubiona para to kukurydza i …”, a najciekawsze odpowiedzi wraz z uzasadnieniem zostaną nagrodzone (nie przekroczcie limitu 200 słów!). Do wygrania: 1. miejsce – bon do sklepu Home&You na kwotę 150 zł i produkty Bonduelle, a 2. i 3. miejsce – produkty Bonduelle. Zwycięzcy muszą posiadać adres korespondencyjny na terenie Polski. Nie zapomnijcie wpisać swojego e-maila w komentarzu. Konkurs trwa do 20 grudnia 2016 włącznie.

Wyniki: Szczęście uśmiecha się do – 1. miejsce: Olga (13 grudnia 2016) oraz 2. i 3. miejsce: Ada (12 grudnia 2016) i Wiktoria (14 grudnia 2016). Gratuluję! Ze zwycięzcami wkrótce skontaktuję się e-mailowo.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
302 kcal 1652 kcal
Węglowodany
6 g 34 g
w tym cukry
1 g 4 g
Tłuszcz
27 g 149 g
w tym kwasy tł. nasycone
4 g 21 g
Białko
8 g 46 g
Sól
3 g 17 g
Błonnik
0 g 0 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!