Śledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających wigilię, bo w każdym domu robi się je inaczej. Jednak śledzie przyrządzone po kaszubsku mają coś w sobie, że smakują nawet osobom, które za tradycyjnym śledzikiem nie przepadają (czyli na przykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.
Śledzie po kaszubsku:
- 5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)
- 6 suszonych śliwek
- 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- 1-2 łyżki białego octu winnego
- 2 duże cebule
- 2 duże kiszone ogórki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
- sól, świeżo mielony pieprz
- 10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem
- mleko do moczenia śledzi
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie smażenia lekko ją solimy i pieprzymy. Dodajemy do niej drobno posiekane śliwki i liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak.
Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc.
Pysznie, uwielbiam te śledzie, chociaż sama ich jeszcze nie przygotowywałam:)
Wygladaja przepysznie, chyba wiem juz jakie danie przygotuje na tegoroczna wigilie. Troche pracochlonne ale mysle ze bedzie warto! Warto probowac kaszubskiej kuchni.
Takie śledziki to ja rozumiem 🙂 Też robię wersję ze śliwkami! Pysznie wyglądają!
Pyszne śledzie, świetnie je podałaś, podoba mi się ta aranżacja 😉
Tymi śledziami to byś uszczęśliwiła całą moją rodzinę, włącznie z moim rodzeństwem i naszymi dziećmi….
Fajniutkie bardzo, i tak pięknie podane 🙂
Śledziki pyszne, bardzo pasują na kanapki z pieczywem!
taki śledzik nawet mnie smakuje 🙂
Zastanawiam się ile. Wcześniej można je zrobić?
Mogą stać ok. tygodnia więc można już je przygotować
U mnie zamiast śliwek daje się rodzynki, ale poza tym bardzo podobne. Uwielbiam te śledzie, ale nie jadam ich zbyt często. Bo jeśli czegoś jest za dużo, to zbyt szybko powszednieje. Te śledzie nie mogą spowszednieć.
moje ulubione 😉
U mnie tylko bez ogórków… Piękne zdjęcia! Natalio, Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!
Bardzo je lubię 🙂
Przepyszne, najlepsze na 2-3, jak wszystkie składniki się przemacerują.
Pyszne moje ulubione!Fantastycznie dobrane przyprawy.Posilkuje sie tym przepisem juz drugi rokDziekuje z calego serca.Wesolych Swiat, dla wszystkich ,
co przygotowuja na wigilie tego o to Sledzika!
Jeżeli to mają być śledzie po kaszubsku, to koniecznie powinien być w składzie cukier.
Jak długo mogą być przechowywane w lodówce? Chce zrobić 2 tyg przed wigilią, ale jej wiem czy będą ok