Skrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Nie polecam początkującym i zaczynającym swoją przygodę w kuchni, bo trzeba mieć pewną wprawę, lecz samo wyjmowanie kości ze skrzydła nie jest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. Skrzydełka faszerowane mięsem mielonymW tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami.

Skrzydełka faszerowane:

  • 10-12 skrzydełek z kurczaka
  • 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Sos pieczarkowy z mascarpone:

  • 300 g niedużych pieczarek
  • 125 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego

Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie i odstawiamy, aby mięso przeszło przyprawami.

Faszerowanie skrzydełek: Skrzydełka myjemy i osuszamy. Bierzemy nóż i luzujemy skrzydełko z dużej kości:

1. Odcinamy w stawie końcówkę skrzydełka (lotkę) – nie ma tam mięsa i nie będzie nam potrzebna – nie wymaga to użycia siły, łatwo się odkroi.

2. Teraz będziemy pracować z drugą stroną skrzydełka (najgrubszą). Wystaje z niej kość, której musimy się pozbyć. W tym celu przecinamy nożem mięso poniżej „główki” kości – musimy objechać nożem wkoło niej – to najtrudniejsza część.

3. Teraz ściągamy mięso, odsłaniając kość. Zejdzie bardzo łatwo ponieważ trzymało się główki kości.

4. Kostkę wykręcamy lub wyłamujemy w stawie.

5. Mięso wywracamy z powrotem – mamy już miejsce na farsz. Analogicznie można wyluzować dalej, ale nie ma takiej potrzeby.

Skrzydełka faszerujemy przygotowanym farszem. Farsz najlepiej wpychać w skrzydełko palcami. Powinien on wejść jak najdalej (mi się udało aż do końcówki skrzydła) – musimy tylko uważać, aby nie naruszyć skóry. Tak przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić, a skrzydełka powinny stać się chrupiące.

W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Podsmażamy cebulę na dwóch łyżkach oliwy lub oleju. Gdy będzie szklista, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę i mascarpone. Zagotowujemy i przyprawiamy solą, mieszanką „pieprz cytrynowy” i estragonem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę.

Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną kaszę. Jeśli jej nie lubicie – wstawcie razem ze skrzydełkami obtoczone w oleju i przyprawach cząstki ziemniaków.

Skrzydełka można przygotować i nafaszerować dzień wcześniej, a upiec dopiero na drugi dzień.

Faszerowanie skrzydełek

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!