Dziś mam dla was konkurs organizowany wraz z portalem pyszne.pl. Zadanie konkursowe jest łatwe i przyjemne. Wystarczy wykazać się kreatywnością i odpowiedzieć w komentarzu na pytanie:
Lato na talerzu: Jakie składniki powinny znaleźć się na wakacyjnej pizzy?
Dajcie się ponieść fantazji i stwórzcie idealną pizzę na lato. Najbardziej ciekawe (i oczywiście jadalne) propozycje nagrodzę bonami do wykorzystania w serwisie pyszne.pl. Odpowiedzi wraz z uzasadnieniem można przesyłać przez komentarz w formie tekstowej, ale można też zamieścić dodatkowo zdjęcie lub rysunek idealnej, wakacyjnej pizzy.
A co zyskujecie? W pyszne.pl można zamówić potrawy z dostawą do domu z ponad 3000 restauracji zlokalizowanych w całej Polsce. Pizza, sushi, burgery, curry – możecie je zamówić, gdy na gotowanie będzie zbyt gorąco. A do wygrania bony:
– 1x bon o wartości 100 zł za pierwsze miejsce
– 1x bon 50 zł za drugie miejsce
– 1x bon 50 zł za trzecie miejsce
Na komentarze czekam od 6 do 16 lipca włącznie. W piątek, 17 lipca ogłoszę zwycięzców w tym poście. Nie zapomnijcie podać do siebie e-maila. Powodzenia!
Bony, które są do wygrania w konkursie można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę.
Aktualizacja: Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Byliście mega kreatywni i żałuję, że mam jedynie trzy bony do rozdania! Ale nie przedłużam! Bon za 100 zł wygrywa Smakosz Edyta (za pizzę POEZJA SMAKU). A bony za 50 zł lądują u Aleksandry (za pizzę na spodzie z kalafiora) i u Magdy S. (za pizzę z gruszką). Gratulacje!
Pyszne jak sama nazwa portalu wskazuje!
Jak dla mnie najlepsza wakacyjna pizza musi być leciutka, czyli najlepiej na cienkim cieście. Posmarowana pastą pomidorową i polana oliwą z oliwek. na to wszystko położone duże plastry mozzarelli, świeże listki bazylii, rukola, pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, do tego żeby dodać pizzy charakterek papryczki piri piri i na sam koniec dodane na wierzch gotowane krewetki tygrysie 🙂 i oczywiści podany w osobnej miseczce sos na bazie pomarańczy i cytryny (nie na słodko). Na pewno jest to pomysł na lekką, śwież pizzę, która będzie nam smakowała latem 🙂
Lubię ten portal, przydaje się 🙂
Lato i wakacje to najlepszy czas, aby cieszyć się świeżymi warzywami, dlatego proponuję lekką i świeżą pizzę, której spód zrobiony jest z kalafiora(jest to świetna alternatywa dla ciężkiego ciasta drożdżowego). Posmarowana domowym bazyliowym pesto, z mozzarellą, cienkimi słupkami żółtej i zielonej papryki, pomidorkami koktajlowymi i drobno pokrojoną piersią z kurczaka zamarynowaną wcześniej w jogurcie naturalnym z czosnkiem(aby była soczysta). Serdecznie polecam zarówno osobom, które dbają o linię, jak i tym, które chcą spróbować nowych połączeń smakowych.
Pysznella (PYSZNE + mozzarELLA)
Główny składnik: Mozzarella
Pozostałe składniki:
Truskawki – najlepszy smak lata
Sos śmietanowy – genialnie połączy wszystkie składniki
Oregano – obowiązkowe na każdej pizzy
Pieprz – wolę ostrzejsze klimaty
Rukola – do dekoracji
montagne@wp.pl
Świeże pomidory, kukurydza, szynka drobiowa, pieczarki, mozzarella, ogrom ziół i delikatny sos pomidorowy
Idealne, cienkie ciasto a na nim kurkami, kozi ser, figi i nuta rozmarynu. To według mnie pizza idealna na lato ! Robiłam już taką 🙂
Pizza jest najlepsza ze wszystkim!
A do tego idealna, kiedy w lodówce „zalega” nam kilka składników, które można na niej „zutylizować”.
Jednak moja ulubiona pizza, to pizza którą robi moja mama. Może wydawać się mało letnia, bo jest nieco tłuściutka i ciężka, ale z domowym sosem czosnkowym, najlepiej smakuje właśnie w ciepły, słoneczny letni wieczór, razem z lekkim napojem procentowym (bądź nieprocentowym :D)
Składniki?
-Pyszne, grubaśne drożdżowe ciasto.
-Podsmażona młoda cebulka.
-Podsmażona drobiowa kiełbasa.
-Domowy sos pomidorowy z dużą ilością bazylii i oregano.
-Duuużo sera.
-Perfekcyjne towarzystwo. 🙂
Składniki na 2 okrągłe blaszki 23 cm lub na jedną dużą.
Ciasto:
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki pszennej razowej
-200 ml wody
-50 g drożdży
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cukru
Składniki na sos:
-4 łyżki ketchupu
-2 łyżki koncentratu
-oregano
-bazylia
-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
-1 łyżka oliwy
Obłożnie:
-mały brokuł
-3 garście fasolki szparagowej
-4 łyżki drobno pokrojonej papryki
-1 filet z kurczaka
-ser żółty(ilość według uznania)
Dodatkowo:
-przyprawa do pizzy
-olej do smażenia
-przyprawa do kurczaka
1.Skladniki sosu połączyć i wymieszać..
2.Fasolkę oczyścić,odciąć końce,opłukać i ugotować w osolonej wodzie.
3.Brokuł podzielić na małe różyczki ,ugotować w osolonej wodzie.
4.Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą.Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
5.Dwa rodzaje mąki przesiać, dodać sól , cukier oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować krążki na kształt form i wyłożyć je na wysmarowane tłuszczem blaszki
6..Ciasto posmarować przygotowanym sosem,rozłożyć fasolkę,kurczaka ,brokuły i paprykę,posypać przyprawą do pizzy oraz startym na tarce o grubych oczkach serem.
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut w temp.200 st.
Mój mail to : xamelka1@interia.eu
Pizza z gruszką ,makrelą,serkiem brie i orzechami.Składniki na jedną małą formę o średnicy 25 cm.Ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-100 ml wody
-25 g drożdży
-1,5 łyżki oleju
-szczypta soli
-szczypta cukru
-1 łyżeczka suszonej bazylii
Obłożenie:
-2 gruszki
-125 g sera brie z orzechami
-1łyżeczka serka marscarpone
-2 łyżeczki śmietany 18%
-1 płaska łyżeczka rzepakowego miodu
-6 łyżeczek drobno posiekanych włoskich orzechów
-5 włoskich orzechów
-5 łyżek rozdrobnionej wędzonej makreli
-1 łyżeczka suszonej bazylii
Dodatkowo:
150 ml białego wytrawnego wina
-5 dag cukru
-około 400 ml wody
1.Wino połączyć z wodą i cukrem.Zagotować,włożyć obrane gruszki.Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.Następnie wyjąć,ostudzić ,pokroić w plastry.
2.Mąkę przesiać, dodać sól , cukier,bazylię oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt okrągłej formy o średnicy 26 cm .Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę..
3.Ser brie rozdrobnić widelcem,dobrze połączyć z marscarpone,śmietaną ,miodem,bazylią i 3 łyżeczkami drobno posiekanych orzechów.2/3 serowego sosu rozłożyć na cieście.
4.Obłożyć dekoracyjnie owocami,.Na każdą gruszkę nałożyć po łyżce pozostałego sosu.Następnie rozłożyć połówki orzechów i makrelę .Posypać pozostałymi rozdrobnionymi orzechami.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp.200 st.C.Pod koniec pieczenia przykryć aluminiową folią.
Mój mail to :xamelka1@interia.eu
Składniki na 2 okrągłe blaszki 25 cm lub na jedną większą.
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-200 ml wody
-50 g drożdży
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cukru
-3 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na sos:
-5 łyżek ketchupu
-2 łyżki koncentratu
-oregano
-bazylia
-3 ząbki drobno posiekanego czosnku
-1 łyżka oliwy
Obłożnie:
-2 jajka
-kilka plasterków kiełbasy żywieckiej
-5 daktylowych pomidorków
-4 łyżki kukurydzy
-2 ogórki konserwowe
-ser żółty(ilość według uznania)
-szczypiorek
1.Skladniki sosu połączyć i wymieszać..
2.Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w plastry.Pomidory oraz ogórki pokroić w plasterki.
3..Mąkę przesiać, dodać sól , cukier,zioła oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na kształt formy i wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
4..Ciasto posmarować przygotowanym sosem,posypać serem a następnie rozłożyć kiełbasę,pomidorki,jajka oraz kukurydzę,posypać drobno poszatkowanym szczypiorkiem , ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością sera.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut w temp.200 st.
xamelka1@interia.eu
Składniki na 2 okrągłe blaszki 25 cm lub na jedną dużą .
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-200 ml wody
-50 g drożdży
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cukru
-2 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na sos:
-5 łyżek ketchupu
-2 łyżki koncentratu
-oregano
-bazylia
-3 ząbki poszatkowanego czosnku
-1 łyżka oliwy
Obłożnie:
-kolorowa papryczka pepperoni(żółta czerwona i zielona)-ilość według uznania,ja lubię ostrą więc dałam jej sporo
-salami pepperoni
-5 daktylowych pomidorków
-3 łyżki kukurydzy
-4 łyżki startego żółtego sera
-2 łyżki groszku
-szczypiorek do posypania
-przyprawa do pizzy
1.Mąkę przesiać dodać sól , cukier,zioła oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na kształt formy i wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
2.Składniki sosu połączyć i wymieszać,posmarować ciasto,posypać startym serem,rozłożyć przygotowane składniki(pomidory oraz papryczki pokrojone w plasterki,salami,kukurydzę i groszek)Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem,oraz gotową przyprawą do pizzy)
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 min w temp.180-200 st.C
Mail: xamelka1@interia.eu
Witam.Zapomniałam podać maila więc robię to w następnym komentarzu:xamelka1@interia.eu
Lekka letnia pizza z mozzarellą, prosciutto, pomidorami i rukolą
Świetny konkurs! Ja bym chciała pizzę z arbuza obłożoną jagodami, truskawkami, morelami, agrestem, porzeczkami… i tak dalej 🙂
Witam! Na letnia pizzę – letni składnik – BOTWINKA! 🙂 Świetna, niebanalna kompozycja! Ciasto smarujemy cienko sosem pomidorowym, układamy na nim podduszone na maśle z czosnkiem plasterki buraczków, na to zielone liście botwinki, kruszymy na to ser kozi LUB fetę (idealnie łamie słodycz buraka!), ta to kładziemy plasterki słodkiej mandarynki… Po upieczeniu kładziemy na wierzch garść rukoli i skrapiamy wszystko olejem z pestek dyni. IDEALNIE! 🙂 Sezonowa, zdrowa, a przede wszystkim bogata w smaki i kolory (bo o to chyba chodzi w jedzeniu) pizza.Pozdrawiam smacznie! 🙂
Cieńkie i chrupkie ciasto:
Namoczone wcześniej płatki jaglane, płatki owsiane,otręby i len mielony mieszamy z mąką. Dodajemy wodę, przyprawy i odrobinę proszku do pieczenia.
Gotowe i rozwałkowane ciasto zalewamy sosem z pomidorów malinowych z natką pietruszki.
Na górę wrzucamy zieloną paprykę,ugotowaną fasolkę szparagową,bób, plastry cukinii i kawałki liści botwinki, po czym wszystko przykrywamy mozarellą.
Podajemy z kremem śmietankowo-ogórkowym lub pastą z buraka i tahini.
do pizzy z duża ilością rukoli i fetą dodałabym jeszcze prosciutto, pomidorki koktajlowe i ser pleśniowy, na wierzch tylko odrobina oliwy chili.
Pizza z cukinią,pomidorem i drobiową wędliną
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-100 ml wody
-25 g drożdży
-1,5 łyżki oleju
-szczypta soli
-szczypta cukru
-1 łyżeczka suszonej bazylii
-1 łyżeczka oregano
Obłożenie:
-6 plasterków drobiowej okrągłej wędliny
-6 plastrów pomidora
-20 plasterków cukinii
-1 duża cebula
-6 łyżek startego sera
-przyprawa do pizzy
Sos:
-2 łyżki pomidorowego koncentratu
-3 łyżeczki ketchupu
-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
-1 łyżeczka bazylii
-1 łyżeczka oregano
1.Składniki sosu połączyć i wymieszać.
2.Cebulę pokroić w piórka,zeszklić na maśle.
3.Cukinię lekko podsmażyć.
4..Mąkę przesiać, dodać sól , cukier ,zioła,oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.,ciasto po tym czasie powinno odchodzić od dłoni).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować krążek na kształt formy o średnicy 25 cm ,wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.Posmarować sosem,wylożyć cebulę,posypać połową sera. Dookoła rozłożyć dekoracyjnie po plastrze pomidora,wędliny i cukinii ,środek wypełnić cukinią.Posypać przyprawą i pozostałym serem.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temp.180-200 st.C
xamelka1@interia.eu
Chciałam powiedzieć, że oni u mnie w mieście nie działają… i się zaskoczyłam. Już działają! 🙂
Nazwa pizzy: Wolna chwilka
Moja pizza składałaby się z pięciu kawałków (każdy miałby odrębną nazwę oraz inne składniki). Przy wyborze składników kierowałabym się smakiem, składem odżywczym – „zdrowotnością”, lekkością, aby w upały nic nie ciążyło na żołądku, lecz dodawało energii. 🙂
1. kawałek: świeże truskawki, maliny, jagody, polewa wiśniowa – Lekkość owoców
2. kawałek: żółty ser, kawałki wędzonej makreli, sos pieczarkowy – Klasyka w białkowej wersji
3. kawałek: limonka, cytryna, pomarańcza, zielony ogórek, mięta, zioła prowansalskie – Cytrusowe orzeźwienie
4. kawałek: papryka, kukurydza, grzyby, pomidory, sałata, sos migdałowy – Grzybowy miks
5. kawałek: suszone owoce: śliwki, morele, mango, winogrona; orzechy: włoskie, laskowe, migdały – Bakaliowe zdrowie
Oczywiście oprócz tych składników każdy z kawałków zawierałby drożdże, mąkę, przyprawy i te wszystkie elementy, które są niezbędne, by powstało ciasto. 😉
Moja propozycja = smak + zdrowie + stosunkowo krótki czas przygotowywania i łatwość dostępu do świeżych produktów 😀
mój e-mail: karolinal98@spoko.pl
Ja nie będę ukrywała, że niczym króliczek, latem bym samą zieleninkę wcinała.
Dlatego też na pizzy będzie piętrzyła się rukola, która będzie piękny zielony kolor miała.
Do tego delikatna z mozarelli mgiełka, posypana oregano niczym letniego powiew wiaterka,
Gdzieniegdzie kurka się przeplata, obowiązkowo zebrana w lesie tegorocznego lata.
A spód tworzy cienkie chrupiące ciasto razowe, by na plaży w bikini prezentować się dobrze,
Dokładnie pokryte lekko słodkim sosem pomidorowym, posypanym bazylią szczodrze.
Wakacyjna pizza powinna odznaczać się przede wszystkim świeżością. Na cienkim i chrupkim cieście znajdzie się tradycyjnie sos pomidorowy oraz ser mozarella. Do tego kawałki szynki parmeńskiej aby dodać charakteru, serek mascarpone dla delikatnego złagodzenia. Na koniec najważniejszy składnik czyli ananas który wprowadzi nas w wakacyjny klimat.
Pewnie nie będę oryginalna, choć nawet nie czytam innych wypowiedzi, żeby się nie sugerować.. ale letnia pizza powinna być lekka i kolorowa. Nie jestem może odpowiednią osobą do oceniania tej potrawy, bo nie lubię roztopionego żółtego sera, stąd, zamiast pizzy, wybieram raczej foccacię. Pizza to jednak mnóstwo innych składników, a dla mnie obowiązkowo muszą być: przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty), dużo cebuli, papryka, cukinia i pieczarki. Lubię, jak po upieczeniu na wierzchu rozrzucona zostaje zielenina, np. rukola albo roszponka, a pizza podawana jest z oliwą, a nie ketchupem czy, co gorsza, z majonezem.. Ciekawym urozmaiceniem są orzechy lub migdały – uprażone dodadzą wspaniałego aromatu i smaku.
Przypomina mi się jeszcze jedna wariacja na temat pizzy – pizza na słodko. Spód klasycznie (można pokusić się o dodatek wiórków kokosowych, cynamonu itp.), a na wierzchu dowolne owoce – ananasy, jabłka, gruszki, czereśnie.. w zależności od sezonu. A na koniec kropka nad i – drobno posiekana czekolada, posypana na świeżo upieczoną, gorącą pizzę.
Aaaa zapomniałam – mail: kinga_bn@autograf.pl
Owocowe pizzerki
Pizza nie zawsze musi być z serem, salami, szynką, pieczarkami i innymi kalorycznymi dodatkami. W lecie proponuję zastąpić dużą, kupną pizzę na małe, owocowe, domowe pizzerki 😉 Zrobione na cieniutkim spodzie z mąki pełnoziarnistej, wysmarowane pysznym sosem jogurtowym i udekorowane sezonowymi, letnimi owocami. Prawdziwa uczta! Takie pizzerki są obłędne 😉 Serdecznie polecam.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g drożdży suszonych
6 łyżek oliwy z oliwek
3/4 szkl. letniej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
Sos jogurtowy:
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
garść: jeżyn, malin, truskawek, jagód, porzeczek, agrestu itp.
Przygotowanie:
1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
2. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszać z miodem.
3. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować, a następnie za pomocą szklanki/ talerzyka wykrawać krążki o średnicy około 9 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do napuszenia.
4. Po tym czasie wysmarować krążki sosem jogurtowym i udekorować owocami. Piec w 200 st.C około 15-20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać jeszcze ciepłe, np. zresztą sosu jogurtowego i owocami. Smacznego!
akrobatka@spoko.pl
Dla mnie najlepsza jest klasyka. Domowy sos pomidorowy z pasatty, cebuli i czosnku. Na to mozarella- koniecznie bufalla i liscie bazyli. Lekko, swiezo, a po upieczeniu jeszcze te chrupiace listki bazylii…. Ideał
Wakacyjna Pizza to nie lada gratka
kochają dzieci gdy robi ją matka !
I jakie składniki na nią nałożymy ?
te w których smak smaczny wierzymy !
P PIZZA wakacyjna musi zawierać PIECZARKI smażone
O ODROBINĘ KUKURYDZY, by danie było wymarzone !
E ESENCJĄ jej smaku jest SER GÓRALSKI lekko przetopiony
Z ZASKAKUJĄCY KURCZAK także musi być podpieczony !
J JAK oczywiście wiadomo KETCHUP składnik obowiązkowy
A APETYT podnosi, gdy jest pikantny – w połączeniu odlotowy !
S SMAKU doda także KIEŁBASA SALAMI pysznie smakująca
M MNIAM mniam -do dzieci i rodziny mojej wołająca !
A AKURAT także PAPRYKA do tej pizzy będzie pasowała
K KUNSZTOWNEGO zapachu i smaku jej dodawała !
U UZNAJĘ że SZYNKA także się przyczyny, że tą pizzę idealną na lato uczyni !
Moja wakacyjna pizza musi mieć składniki idealnie do siebie dobrane,
by moja liczna rodzina jadła aż im się uszy trzęsą, by okruszki były zjadane !
Pizza pełna smaku, kompozycji pieczarek, sera, kiełbasy, szybki i papryki
i to są najlepsze jedzenia pizzy , mojej rodziny odwieczne nawyki !
Można by dodać jeszcze sos czosnkowy do wyboru 🙂
Pozdrawiam Edyta
Oto moja recepta na „IDEALNĄ PIZZĘ” którą najlepiej zjada się podczas wakacyjnych urlopów !
LEKI/SKŁADNIKI : sos pomidorowy, pieczarki, szynka, cebula , pepperoni, chili, salami, papryka , kukurydza, mięso z kurczaka, kiełbasa, podwójny ser .
DAWKOWANIE: Zaleca się dobranie składników w takiej ilości jakie mamy zapotrzebowanie . Im bardziej pizza spełnia nasze oczekiwania tym szybciej dojdziemy do „spełnienia” i z ochotę napełnimy swój organizm .
ZALECENIA : Pizzę wykonywać tak często , jak proszą o to domownicy i my sami . Nie powinno się wstrzymywać i zwlekać z jej przygotowaniem bo może nieść to z sobą negatywne konsekwencje . W razie braku czasu należy szybko połączyć się z internetem, wejść na stronę pyszne.pl i zamówić jedzenie z dowozem do domu . Ot tak !
Należy uwzględnić fakt, że brak przyrządzenia idealnej wakacyjnej pizzy w razie najścia ochoty może grozić opadnięciem z sił i brakiem chęci . A w wakacje jest to niedozwolone, poznajmy POEZJĘ SMAKU i delektujmy się niesamowitymi smakami 🙂 56manka@gmail.com
Letnie składniki to takie, które przeniosą nas na wakacje w wyobraźni! 🙂
– chorizo, którego smak przeniesie nas do słonecznej Hiszpanii
– ser mozarella, idealnie spieczony jak nasze ciała w ciepłych Włochach
– szczypior, dzięki któremu poczujemy się jakbyśmy odpoczywali na mazurach
– oliwki, bo w Grecji nasze ciało miałoby właśnie taki kolor od słońca
– krewetki, które przypomną nam o niesamowitej Portugalii
Taka pizza to naprawdę letnia pizza – nie trzeba nigdzie wyjeżdżać, by poczuć się jak na wakacjach 🙂
Letnie składniki powinny być słodkie i gorrrrrące jak lato! Dlatego proponuję pizzę na słodko: spód taki jak do zwykłej pizzy, ale można dodać trochę cukru. Upieczony spód smarujemy nutellą i kładziemy: pokrojone truskawki, ananasa, banany, a dla prawdziwych smakoszy słodkich smaków proponuję do tego marshmellows! Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną lub gałką lodów dla orzeźwienia 🙂
emilkietzman@interia.pl
A ja odpowiem konkretnie, bez owijania w bawełnę co powinna zawierać IDEALNA wakacyjna PIZZA, którą zje się do ostatniego okruszka (jej smak, jej zapach i wygląd zachęcając dosłownie i w przenośni, to istna POEZJA SMAKU, której nie możemy się oprzeć )
SKŁADNIKI:
SALAMI – bo uwielbiam jak się tak przypieka, nadając pizzy nie tylko ładny wygląd ale i smak , który kojarzy mi się z domowymi obiadkami mojej babci (oczywiście wiejskimi, bo mieszkała ona na wsi).
SER – Nie ma to jak ciągnący się z każdego kawałka ser, który stopiony nadaje jej wyjątkowego charakteru, i zmienia smak pozostałych składników nie do poznania .
CEBULA – co jak co, ale tego w żadnej pizzy nie powinno zabraknąć – pamiętam jak dzieci zarzekały się , że jej jeść nie będą a teraz ? aż im się uszy trzęsą .
KIEŁBASA WIEJSKA – nie ukrywam, że to jeden z głównych składników (najlepiej by była pokrojona w kostki i podpieczona wcześniej )
PIECZARKI – uwielbiam je , a w połączeniu z resztą składników są jak słońce podczas wakacji – pożądane .
BAZYLIA/OREGANO – wakacje to i zioła , takie doprawienie to prawdziwy rarytas !
KUKURYDZA – Ot najfajniejsza i smaczna . Na pizzy nie może jej zabraknąć !
Wakacyjna pizza powinna być smaczna . Moja rodzina nie może odmówić sobie chociażby kęsa takiej pizzy jak przyrządzę … No cóż, może i w przyszłości ktoś dla mnie przyrządzi pizzę, którą i ja się zachwycę ? Tomasz, wwiissnia@gmail.com
Ulubiona i najczęściej robiona wakacyjna pizza w moim domu. Pierwszy raz spróbowałam pizzy z dodatkiem anchois na Chorwacji, gdzie czas wolniej płynie, a jedzenie zdaje się być dobre dla człowieka, jak balsam dla skóry.
Cienkie, podstawowe ciasto, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, aromatyczny sos pomidorowy i śródziemnomorskie dodatki. Za każdym razem przypomina mi o tym ciepłym klimacie, z krajobrazem kamienistych plaż i chociaż na chwilę przepędza szarą aurę. Czekam na porządne lato !!! Ale najpierw pizza 🙂
Składniki ciasta:
130g mąki pszennej
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
15g świeżych drożdży
½ łyżki cukru
110ml ciepłej wody (trochę mniej niż pół szklanki)
¼ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
zielone oliwki marynowane
Wszystkie składniki włożyć do robota kuchennego i wyrabiać 3 min.
Ręcznie: Rozrobić na zaczyn drożdże, w wodzie z cukrem. Do mąki dodać sól, później stopniowo dolewać zaczyn i oliwę, delikatnie mieszając. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, można podsypać odrobiną mąki, ale żeby nie było za twarde i nie kleiło się do rąk. Do wyrobionego ciasta dodaje na koniec pokrojone drobno marynowane oliwki i dokładnie mieszam. Potem to ciasto rozkładam na blasze do pizzy posmarowanej oliwą, rozciągając je palcami, w razie potrzeby obsypuje ręce mąką. Można też rozwałkować wstępnie ciasto na stolnicy. Odstawić i przygotować sos.
Sos pomidorowy:
200g passaty pomidorowej (puree z pomidorów, użyłam z kartonika), ew. krojone z puszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
zioła prowansalskie (lub bazylia, oregano, tymianek)
Do rondelka wlać pomidory, dodać oliwę, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać sól i pieprz do smaku i zioła. Pogotować ok. 5 min.
Dodatki:
1 kulka świeżej mozzarelli
1 mała puszka filecików z anchois
czarne oliwki
kapary
ser typu feta, ok. 80g
suszone pomidory
ew. kilka pasków surimi
Ciasto posmarować sosem, na wierzchu poukładać równomiernie plasterki mozzarelli, duże kawałki suszonych pomidorów, fileciki anchois, oliwki, kapary, kawałki fety i ewentualnie paski surimi (zwykle nie dodajemy, ale ostatnio nam posmakowało).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C (góra-dół) i piec 12-15 minut, aż wierzch się trochę przyrumieni.
Najlepiej podawać posypane rukolą, ostatnio lubię polaną kremem balsamicznym….mmmmm….rozmarzyłam się…..
Ja nie uznaję kompromisów! Jest lato, jest gorąco więc muszę zjeść lekko, świeżo i być orzeźwiona! Czy jest w ogóle pizza spełniająca te kryteria? Jest! Moja ulubiona na lato pizza owocowa 😉 Przepis jest banalnie prosty. Na gruby plaster arbuza kładziemy ulubione owoce, w moim przypadku to pokrojone kiwi, truskawki, brzoskwinie oraz najpyszniejsze latem jagody. Załączam obrazek, bo aktualnie nie mam czym robić zdjęcia !
Jeśli uważacie, że nie najecie się samymi owocami, polecam spód z lekkiej i chrupiącej bezy delikatnie posmarowanej bitą śmietaną zamiast arbuza.
Dzięki temu lato jest piękne!
Zamiast pizzy proponuję przygotować takie rożki,które smakują rewelacyjnie i cieszą oko.
Składniki na około 10 rożków
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-200 ml wody
-50 g drożdży
-3 łyżki oleju
-pół łyżeczki soli
-pół łyżeczki cukru
-2 pełne łyżeczki oregano
Sos:
-3 łyżki ketchupu
-1 łyżka koncentratu
-2 ząbki czosnku drobno pokrojonego
-0,5 łyżeczki bazylii
-0,5 łyżeczki oliwy
Wypełnienie:
-10 plastrów salami lub innej okrągłej kiełbasy lub wędliny
-200 g pieczarek
-1 czerwona papryka
-120 g sera żółtego
-2 daktylowe pomidorki
-sól i pieprz do smaku
1.Mąkę przesiać dodać sól , cukier,oregano oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto wyrabiać je przez około 10-15 min.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
2.Pieczarki obrać ,drobno pokroić,podsmażyć razem z papryką pokrojoną w kostkę,przyprawić solą i pieprzem.Ostudzić i polączyć z tartym serem.(trochę sera zostawiamy do późniejszego wykorzystania )
3.Składniki sosu połączyć,wymieszać.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozwałkować,wykroić krążki (trochę większe niż salami).Na każdy krążek nałożyć niewielką ilość sosu ,następnie nałożyć nieco wyżej plaster salami,ponownie posmarować sosem,nałożyć łyżkę przygotowanego nadzienia ,zwinąć w kształt rożka ,łączenie dobrze skleić .
5.Układać na natłuszczonej blaszce,wierzch każdego rożka posypać niewielką ilością sera oraz nałożyć po plasterku pomidora.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 min w temp.180-200 st. C
xamelka1@interia.eu
Letnia pizza? Dla tych co ją uwielbiają NIGDY NIE BĘDZIE LETNIA!!! Bez względu na porę roku będzie: wystarczająco syta, cudownie kolorowo i pozytywnie nastrajająca, a dla tych co wiecznie na diecie? Czy pizza jest dla tych co na diecie? JEST – szczególnie latem, gdy mamy ochotę pofolgować zmysłom, To co się składa na tę „letnią” pizzę?:
– ciasto baaardzo cieniutkie i chrupiące – takie, które utrzymuje składniki (tak by nie spadły na zwiewną, jasną letnią sukienkę)
– sos ze świeżych pomidorów ze szczypiorkiem z czosnku, liśćmi właśnie zerwanej bazylii i oregano
– cieniutkie plasterki sera z niebieską pleśnią
– krewetki
– czerwone porzeczki – w takiej ilości jak krewetki
Wakacje kojarzą mi się z upalnym, sielankowym latem u babci na wsi. Krajobrazy złotych kłosów powiewających na wietrze i zapach swojskiego jadła. 🙂
Dlatego składniki mojej wakacyjnej pizzy są proste, wracające właśnie do tych dziecięcych wspomnień:
Kiełbasa i boczek, z niedalekiego targu, którą sprzedawał Pan, co nie mieścił się na własnym stoisku 🙂
Kukurydza, najlepiej taka podwędzona sąsiadom,
Pomidory, z babcinego ogrodu.
Cebula i czosnek, które się piętrzą w spiżarni. Zresztą babcia i tak by wcisnęła, przecież to sekrety zdrowia :p
Papryka.
Pycha!
sylwiaagatarudnicka@gmail.com
Prawdziwy gracz nie karmi się tylko krwią i potem przeciwników. Tym bardziej w wakacje, gdy jest okazja do wbicia lvla w talencie gotowania. Odpowiednia pizza to sztuka, która zapewni przypływ many i HP.
PIZZA GRACZA:
-grzybki, jak z Mario.
-pieczone pomidory, ze SKYRIM’a
-grillowany kurczak od karczmarza w Wiedźminie
-pikantna karmelizowana cebula (z dodatkiem whiskey), która pojawia się na hotdogu gry Bioshock Infinite
-chilli- jak z Chilli Dogs w GTA San Andreas.
Gwarantuję szybką regenerację, +10 do ataku i +30 do najedzenia 🙂
fifibezon@o2.pl
Z każdej wakacyjnej podróży przywożę coś oprócz pocztówek i breloczków, smaki. Przed wami, wakacyjna pizza moich kulinarnych podbojów!
Niemiecka wurst, hiszpańskie ośmiorniczki z Galicji, oliwki z Turcji, nachos z Meksyku, grecki sos tzatziki, włoska mozarella i francuskie wino!
Brzmi dziwnie i niesmacznie, ale razem tworzy super pizzę! Zachęcam wszystkich do tworzenia własnych zjadalnych pamiętników. Oczywiście wino do pizzy, nie na 😉
Moj mail: rbajka@op.pl