Shakshouka (szakszuka)Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza “bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni.

Składniki:

  • 4 ekologiczne jajka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub oliwie, aż będzie szklista. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną (jeśli przykryjemy pokrywką będzie szybciej). Gotową szakszukę posypujemy posiekaną natką. Podajemy z pieczywem np. bagietką.

Shakshouka (szakszuka)

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
76 kcal 655 kcal
Węglowodany
4 g 35 g
w tym cukry
3 g 23 g
Tłuszcz
4 g 38 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
1 g 10 g
Białko
4 g 37 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 9 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!