Oponki, zwane również pierścionkami, to pyszne, serowe pączki z dziurką w środku.  Najlepsze od razu po upieczeniu, koniecznie z cukrem pudrem. To jeden ze smaków dzieciństwa. Są one często pieczone przez moją mamę i ciocię, dlatego tak chętnie wracam w rodzinne strony na weekendy :). Przepis natomiast pochodzi ze starego zeszytu mojej babci.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g tłustego twarogu lub mielonego sera na sernik
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 60 g rozpuszczonego masła / margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier wanilinowy
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka spirytusu (aby oponki nie chłonęły tłuszczu)
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Ze wszystkich składników należy wyrobić ciasto. Wałkujemy je na stolnicy na grubość ok. od 0,5 do 1 cm. Następnie  szklanką wykrawamy w nim koła, natomiast kieliszkiem wycinamy dziurki. Ja dziurki piekę razem z oponkami (czasami najem się tyle oponek, że następna mi się „nie mieści” 😉 a taki mały pączuszek wielkości dziurki od kieliszka mieści się zawsze – okazji nie można marnować). Oponki smażymy (najlepiej na smalcu) na złoty kolor.

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!