Sernik z mascapone na spodzie z musliSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego twarogowego – delikatniejszy, bardziej kremowy – ma cudowną konsystencję. Kwaskowe owoce leśne doskonale z nim współgrają. Spód z chrupiącego musli to strzał w dziesiątkę – idealnie pasuje do sernika i galaretki.

Sernik z mascarpone na spodzie z musli:

  • 500 g serka mascarpone
  • 25o g ricotty
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka białego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g musli Ba! 5 owoców leśnych
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki Delecta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mascarpone i ricottę miksujemy z białym cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku, a na końcu wlewamy śmietanę kremówkę – miksując na wolnych obrotach. W malakserze rozdrabniamy musli na pył. Dodajemy mąkę pszenną i wlewamy rozpuszczone masło. Łączymy składniki w mokrą kruszonkę. Wylepiamy nią dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21-22 cm. Wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu!). Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze 80 minut. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik na 10 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Studzimy w temperaturze pokojowej.

Mrożone owoce podgrzewamy w rondelku wraz z cukrem waniliowym i ok. 1/4 szklanki wody. Gotujemy przez ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, chwilę odczekujemy i dodajemy galaretkę. Mieszamy, żeby się rozpuściła i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na ostudzony sernik. Sernik chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce.

Sernik z mascapone na spodzie z musli

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!