Podobno niewyspany człowiek ma zwiększony apetyt na słodycze. Jako młoda mama, jadłabym je na okrągło! Miałam ochotę na coś baaardzo czekoladowego – w stylu cukierków trufli czy michałków. W lodówce miałam jednak twaróg. Wymyśliłam więc sobie sernik truflowy z kawałkami orzechów. Jest przyjemnie czekoladowy, słodki, mazisty – bardzo przypomina mi trufelki czy właśnie michałki! Rum delikatnie podkręca smak czekolady, ale nie jest mocno wyczuwalny, a sam alkohol odparowuje. Czysta przyjemność!

Sernik truflowy - mocno czekoladowySernik truflowy – spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do masy)
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sernik truflowy – masa:

  • 1 kg mielonego tłustego twarogu (ewentualnie bardzo gęstego sera z wiaderka)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 czekolada mleczna (100 g)
  • 1 czekolada gorzka (100 g)
  • 5 jajek i 1 białko (które zostało od spodu)
  • 8-10 łyżek rumu (użyłam białego)
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sernik truflowy – wierzch:

  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 5-6 łyżek śmietanki kremówki 30-36%
  • 2 łyżki płynnego masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
  • do przybrania: orzechy, rozmaryn, płatki kokosowe

Spód: Orzechy mielimy pulsacyjnie w malakserze aby połowa zmieliła się na proszek, a połowa została w kawałkach. Do mąki zmieszanej z cukrem i cynamonem dodajemy miękkie masło oraz żółtko. Zgniatamy palcami jak kruszonkę. Dodajemy orzechy, zgniatamy jeszcze chwilę i wykładamy okruchami dno oraz niewielki kawałek rantu (1-2 cm) tortownicy 24 cm (w przypadku tortownicy 26 cm wystarczy wyłożyć sam spód, jednak w takiej tortownicy sernik będzie niższy). Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół) i podpiekamy przez ok. 15 minut. Przestudzamy.

Masa: Śmietankę wlewamy do rondelka. Dodajemy obie czekolady i rozpuszczamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy rum i cynamon. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia (masa może być ciepła, ale nie może być gorąca). W misie miksera na niedużych obrotach miksujemy twaróg wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Dodajemy po jednym jajku (za każdym razem miksując) oraz dajemy białko pozostałe ze spodu. Powoli, cienką strużką wlewamy masę czekoladową, ciągle mieszając na małych obrotach. Masa powinna być rzadka. Wlewamy ją na przestudzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Studzimy 10 minut, przy zamkniętym piekarniku, potem wyjmujemy i zostawimy do całkowitego wystudzenia.

W kąpieli wodnej lub na najmniejszej mocy płyty elektrycznej/indukcyjnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Dodajemy masło i cynamon, mieszamy, a następnie wykładamy na całą powierzchnię sernika (polewa jest odrobinę grudkowata od masła). Ozdabiamy orzechami laskowymi i ewentualnie rozmarynem (ja dałam jeszcze płatki kokosa). Chłodzimy w lodówce min. 4 godziny, a najlepiej całą noc.

Sernik truflowy - z orzechami laskowymi

Sernik truflowy - jak michałki

Sernik truflowy - jak michałki

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
249 kcal 6534 kcal
Węglowodany
19 g 495 g
w tym cukry
9 g 237 g
Tłuszcz
15 g 387 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
5 g 121 g
Białko
8 g 200 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
1 g 37 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!