Jako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki do wykonania. Po robieniu śniadaniowych koktajli zostało mi mnóstwo jagód, dlatego moja wersja jest właśnie z jagodami. Pyszna i orzeźwiająca. Smak jaki pamiętam z dzieciństwa.
Składniki:
- 600 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 czubatej łyżki żelatyny
- 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna)
- ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców
- 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów
Galaretkę rozpuszczamy w 350 – 400 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody (maksymalnie 1/3 szklanki), intensywnie mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W misce ubijamy śmietanę kremówkę – prawie na sztywno. Dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Następnie dodajemy po 1 łyżce serka waniliowego (nie więcej) cały czas miksując na wolnych obrotach. Robimy tak do wykończenia serków. Na końcu bardzo cienką strużką wlewamy żelatynę – także nie przerywając ubijania. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy biszkoptami. Wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Gdy galaretka którą zrobiliśmy na początku zacznie tężeć, posypujemy sernik owocami i wylewamy galaretkę. Wkładamy z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wygląda super, szczególnie z tą ilością jagód na wierzchu. U mnie w domu najczęściej takie serniki robiło się z truskawkami.:)
Sernik wygląda obłędnie. Sernika na zimno Nie robiłam z serkami homogenizowanymi. Muszę spróbować. Wydaje się być delikatniejszy. Z jagodami stanowi piękny kontrast.
kocham serniki na zimno! pyszne!
uwielbiam takie ciasta
Mnie się w ogóle nic nie chce w ten upał, szczególnie jeśli chodzi o ciasta, nawet bez użycia piekarnika…
Ostatnio robiłam sernik, ale nie dodałam owoców i galaretki. Twoja wersja jest świetna na lato:)
Mniam mniam! Serniczek na zimno to idealne ciacho na te upały! 🙂
To się zgadza że jest to szybkie i pyszne ciasto i dla dla mnie również jest smakiem …. z dzieciństwa !!!!
super się prezentuje ten serniczek! 🙂 szczególnie ten wierzch z jagodami mi się podoba 🙂
Idealne na upały .Bardzo apetycznie wygląda !
Przepyszny sernik w sam raz na upały 🙂
Pyszny serniczek. Tylko że moi domownicy nie lubią takich pyszności. A na jedna porcje to nie chce mi się robić:)
Cudowny!
Sernika z serków homo nie robiłam bardzo dawno…
Rewelacja, z owocami i galaretką to prawdziwa pychotka 🙂
Cudnie wygląda! Doskonały serniczek na lato.:)
Pozdrawiam serdecznie.
Przypomniałaś mi Natalio, że dawno nie jadłam takiego sernika 🙂
Uwielbiam serniki na zimno, ale ostatnio robimy sobie po domowemu taką serową masę – miksuję galaretkę z serkami i wlewam do miseczek. Zastygnie i gotowe. Praktycznie codziennie trzeba robić nową porcję.
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam 🙂 Wygląda pięknie!
Ten sernik to mój faworyt! Uwielbiam 🙂
Pyszności. Bardzo lubię takie ciasta na zimno 🙂
Moja bratowa jest specem od serników na zimno. Może zrobię i ja, zaskoczę ją:-)
Super na upały 🙂 Sama się ostatnio sernikuję na zimno 😀
Musiał być pyszny!
jeden z moich ulubionych 🙂
no no wygląda bardzo smakowicie 🙂
przepisy-iwony.blogspot.com
Bardzo pyszny,wiele razy z różnymi owocami
Najbardziej balam sie rozwarstwienia smietany a porobily mi sie grudy z żelatyny mimo ze wystygla i dodatkowo zahartowalam ją kremem… 🙁
Zrobiłam , ale nie byłam zachwycona. Według mnie i mojej rodziny w przepisie jest zbyt dużo żelatyny ( był za ścisły ) i trochę za mało słodki
Nie musisz dawac zelatyny jak ci sie nie podoba daj 2 galertki do sera.