Co tu zrobić, aby się nie narobić i żeby wyszło pysznie… Sernik z mlekiem skondensowanym. Tylko cztery składniki wystarczą, aby przygotować wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek. Mimo że jest bardzo delikatny i puszysty, ma „kruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie potrzebuje on tłuszczu – wystarczy słodzone mleko skondensowane z puszki (niesłodzone się nie nadaje). Jestem pewna, że to jedno z tych ciast, do których będziecie wracać. Pamiętajcie tylko, żeby studzić go stopniowo – nie lubi przeciągów (termoobiegu) i w żadnym wypadku nie można go jeszcze ciepłego wstawiać do lodówki – musi wystygnąć.
Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy:
- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego lub bardzo gęstego sera wiaderkowego
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
- 6 dużych jajek
- 3 budynie waniliowe / śmietankowe (po 35 g)
- opcjonalnie: cukier puder do posypania / kajmak lub polewa czekoladowa
Najlepiej gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (wyjęte dwie godziny wcześniej z lodówki). Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół; nie używamy termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm (warto zrobić pasek z papieru, aby wystawał ponad tortownicę w przypadku formy 24cm – ciasto bardzo rośnie; ja kawałek papieru kładę na dno, zaciskam obręc, a boki smaruję masłem do których przyczepiam pasek papieru). W dużej misce ubijamy mikserem ser, żółtka oraz proszek z budyni. Stopniowo dolewamy słodzone mleko skondensowane – cały czas miksując na wolnych obrotach. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Przekładamy połowę białek do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy od góry do dołu łyżką lub szpatułką. Po połączeniu wykładamy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 40 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140°C (góra-dół) i pieczemy jeszcze 45-50 minut. Studzimy przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, po czym chwilę przy uchylonych (najlepiej włożyć drewnianą łopatkę w drzwiczki), a następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie w temp. pokojowej. Wstawiamy do lodówki. Może delikatnie opaść, ale nie poniżej poziomu do którego był wlewany. Sernik możemy zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem albo polać polewą z kajmaku czy czekolady. Sernik na mleku skondensowanym świetnie kompnuje się z owocami oraz musami owocowymi.
Nie spali się wierzch?
W 140 stopniach nie ma takiej opcji 🙂
Ja puekła i wyszedł pysznyWierzch przykry) am folią spożywczą i jest super❤️Tylko za miast trzech budyni,dałam dwa.. idealne
Składniki mają być w temperaturze pokojowej , a mleko skondensowane schłodzone??
Wszystkie w pokojowej
Mleko słodzone a nie schłodzone. Też musiałam dwa razy przeczytać, żeby zrozumieć.
Prosty i pyszny. Dziś wykonany. Dziękuję za inspiracje;)
dzien dobry:) mam pytanie.czy można zmodyfikować ten sernik. np.dodac ciasteczek oreo i zrobić spód z oreo? Mysli Pani,że wyjdzie czy jednak może wyjsc,ale klapa? 😀
Myślę, że można spokojnie dać ciasteczka 🙂
Zrobiłam… Niestety daje plus tylko za
prostotę w wykonaniu. Minus za smak: wg mnie smakuje chemia przez to mleko 🙁
U mnie nie było go czuć, może to kwestia mleka? Ja używałam z Gostynia
Mam mleko nieslodzone moze byc
Cytat z przepisu: „wystarczy słodzone mleko skondensowane z puszki (niesłodzone się nie nadaje)”
Jak użyjemy niesłodzonego + cukier puder sernik będzie mniej stabilny, bardziej opadnie i może nie być tak puszysty jak powinien – chyba , że nie zależy nam na dokładnie tej samej konsystencji
Przepis znakomity.
Zrobiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie. Sernik wyszedł super – wyrósł, był w miarę słodki , znakomicie się wypiekł.
Smakował wszystkim .
Pyszny sernik. Użyłam twarogu „Mój ulubiony” i mleka z Gostynia, super smak 🙂 Część zjedliśmy bez żadnych dodatków, a część z polewą czekoladową i truskawkami, obie wersje super <3
Zrobiłam jeden z lepszych dzięki za przepis ❤️
Właśnie zrobiłam sernik z tego przepisu i ma takie wcięcie wzdłuż boku jak talia Co zrobiłam źle?
A jaki był użyty ser? Twaróg musi być prawdziwy, gęsty. Jeśli ser był OK, to może zdjęto tortownicę zanim całkowicie wystygł?
Witam, czy polewę czekoladową polać na wystygniety sernik ?
Najlepiej na wystygnięty, przed schowaniem do lodówki
A co się stanie jak piekarnik będzie ustawiony na termoobieg?
Większe prawdopodobieństwo, że klapnie – serniki nie lubią przeciągów
U mnie się spalił A wszystko zrobiłam jak jest w instrukcji. Ale pomimo przypalenia . Bardzo dobry soczysty puszysty A przede wszystkim bardzo szybko się go robi. Polecam
Czy można ser potraktować blenderem? Nie mam maszynki do mielenia.
Blender nie zmiksuje tak gładko 🙁 ale jeśli taka konsystencja Wam nie będzie przeszkadzać to można piec
Jak widzicie pękł, ale smak … – przepychota! Dziękuję za przepis.
Mój sernik na wierzchu jest zawsze lekko przypalony, mimo pilnowania się temperatury i pieczenia bez termoobiegu. Być może to wina tego, że mam podwójny piekarnik?
Ja w zeszłym roku zmniejszyłam temp. o 5-10 stopni w trakcie pieczenia jak zauważyłam, że za szybko go łapie. Robiłam dwa razy, dużo lepszy na budyniach waniliowych. Użyty ser wiaderkowy z piątnicy (jest mega, gęsty, łyżka stała).W tym roku mam z włoszczowej i trochę się boję…Wl
Mimo pilnowania temperatury spalił się od góry. Stygł powoli tak jak powinien i po długim czasie zdjęłam obręcz formy. Sernik nie jest wyrośnięty jak na waszych zdjęciach nie rozumiem dlaczego. Użyłam twarogu Prèsident