Sernik leśny to imponujący, wysoki wypiek z domową galaretką z owocami leśnymi. Delikatny, puszysty – obłędnie dobry. Kwaskowa galaretka super kontrastuje z jego piankową strukturą. Ja uwielbiam jeżynową górę, ale super sprawdzą się maliny czy jagody – także mrożone. Możecie zrobić wyjątkowo wysoki sernik tak jak ja – w tortownicy ok. 23-24 cm (wtedy trzeba zrobić przedłużkę z papieru do pieczenia) lub po prostu upiec niższy sernik w tortownicy nawet 28 cm. Można go piec z ciasteczkowym spodem lub bez – jak lubicie.
Sernik leśny:
- 1 kg mielonego twarogu (lub bardzo gęstego sera wiaderkowego)
- 1 szklanka cukru lub ksylitolu
- 8 ekologicznych jajek
- 400 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 2 budynie waniliowe (łącznie 80 g; sam proszek)
- szczypta soli
- opcjonalnie spód: 200 g herbatników lub ciastek, 3 łyżki masła
Sernik leśny – góra:
- 300 g jeżyn, malin, porzeczek, jagód lub mieszanki owoców leśnych (mogą być mrożone; u mnie jeżyny)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny
- owoce lub/i rozmaryn do przybrania
Jeśli chcemy, aby sernik miał spód, to ciasteczka (u mnie digestive) rozdrabniamy w malakserze (lub mikserze z hakiem) wraz z trzema łyżkami miękkiego masła. Okruchami wylepiamy spód tortownicy i mocno dociskamy. Podpiekamy przez ok. 12 minut w 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy tortownicy ok. 23-25 cm, to przygotowujemy przedłużenie tortownicy z papieru do pieczenia (tak jak na zdjęciu, boki smarujemy masłem i przylepiamy paski papieru).
Twaróg miksujemy wraz z żółtkami. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia. Cienką strużką, ciągle miksując (na mniejszych obrotach), wlewamy śmietankę. W drugiej misce białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty. Dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką (nie mikserem). Wlewamy masę do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) – pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 80-90 minut. Studzimy 10 minut przy lekko uchylonym piekarniku i wyjmujemy. Sernik delikatnie opadnie, ale nie poniżej poziomu, do którego był wlewany.
Owoce leśne (u mnie mrożone jeżyny) wrzucamy do rondelka. Dodajemy cztery łyżki wody, dwie łyżki cukru i dwie łyżki soku z cytryny – zagotowujemy. Gotujemy ok. 3-5 minut, aż owoce niemal całkowicie się rozpadną. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiamy na chwilę do napęcznienia. Gorące owoce przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek. Do przetartych owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy w chłodnym miejscu, aż galaretka zacznie się ścinać. Gęstniejącą galaretkę wylewamy na sernik (moja była płynna, bo sernik robiłam w nocy – rozlała się po bokach i lekko wsiąkła w boki, dlatego warto, aby nie była zupełnie płynna). Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami leśnymi wokół rantu – pięknie będą też wyglądać gałązki rozmarynu i płatki kwiatów.
Imponujący. Już sama nie wiem, który z serników poezji-smaku smakuje mi najbardziej:)
Ojej, ślinka leci od samego patrzenia 😀 W takiej wysokiej formie jest obłędny!
Pięknie wygląda! Sernik jest zdecydowanie moim ulubionym ciastem. Zazwyczaj przyrządzam go według sprawdzonych przepisów mojej mamy, ale od niedawna zaczęłam też sama poszukiwać nowości. Wypróbowałam przepis i musze przyznać, że sernik wyszedł przepyszny. Owoce lekkie przełamały jego słodki smak 🙂
Mam pytanie ,jaki twarog tlusty czy poltlusty ?
Zarówno tłusty jak i półtłusty będą OK! W smaku nie będzie dużej różnicy z minimalną przewagą tłustego nad półtłustym 🙂
Wspaniały i jak bardzo smaczny! Przepis zanotowany i będzie wykorzystywany nie tylko na szczególne okazje. Świetna inspiracja!
Wow! Wygląda cudownie!! Nic tylko robić i zajadać! 🙂
Mniam! Ten sernik musi być obłędny w smaku! Koniecznie muszę przygotować!
Dzień dobry. Czy sernik można zrobić na kruchym cieście? Jeśli tak to ile czasu podpiec sam spód? Czy tak samo jak spod z ciasteczek? Pozdrawiam.
Podpiekłabym ok. 15 minut 🙂
Czy masę wylewamy poza formę jeśli mamy przedłużenie z papieru? Sernik super, aż ślinka cieknie na sam widok 🙂
Co można użyć zamiast żelatyny? Albo czy można pominąć żelatynę?
Można zrobić frużelinę – wystarczy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 4 łyżkach wody i wlać do gotujących się owoców – szybko mieszać – otrzymamy owoce w żelu na sernik
witam, zamierzam upiec sernik w tortownicy 26 cm, ile powinnam skrócić czas pieczenia?
Końcowe pieczenie ok. 70 minut
Ok dziękuje za błyskawiczną odpowiedź
A czy mogę zastąpić budyń mąką ziemniaczaną?
zazwyczaj dodaje tę mąkę przy sernikach
Zrobiłam, galaretka nie chciała się za nic ściąć, nawet po 4 godzinach w lodówce była dalej płynna, wylałam płynną na sernik, trochę mało jej wyszło, po nocy w lodówce ścięła się. w smaku i wygląd ok.
Zobaczyłam zdjęcie i się zakochałam ❤️ mój sernik właśnie wskoczył do pieca, idę do ogrodu zbierać owoce. Dam znać jutro
Czekam na efekty! 🙂
Witajcie!
Szukałam sernika który będzie orzeźwiający …jak zobaczyłam zdjęcie powiedziałam hmmm muszę go zrobić zdjęcie jest przed dodaniem galaretki ponieważ jest już późno jutro robię górę….oto efekt bez owoców wygląda super
Czy mogę dodać zwykłą galaretkę truskawkową na górę i do niej dodać owoce mrożone?
Tak
Witam. Sernik wychodzi wilgotny czy taki lekko suchy?
Serniki chyba uwielbiam najbardziej i dlatego korzystam z każdego twojego przepisu jeden po drugim. Każdy wychodził mega dobry i wszystkim smakuje. Tu na szczęście pamiętałam o zrobieniu zdjęcia. Było pyszne i oczywiście zniknęło bardzo szybko ☺
Wspaniały!
Piekłam ten sernik już wiele razy. Jest rewelacyjny. Polecam z całego serca.
Chciałabym zrobic ten sernik ale zamiast góry z galaretka chciałam dać kajmak – pewnie będę musiała zmniejszyć ilosc cukru w samym serniku by był delikatnie słodki . Czy pół szklanki będzie Ok ?
Dałabym 3/4 bo jest mało słodki
Pyszny, nie opada, puszysty. Ja robiłam bez góry. Sernik jest mało słodki i wykończyłam go polewa czekoladowa. Pychota.
Dzień dobry. Czy składniki na sernik, muszą mieć temperaturę pokojową?
Nie muszą, ale jak mamy taką możliwość to lepiej 🙂
Dziekuję ślicznie, za odpowiedź.
Najlepszy
Udał się ,wysoki,równy i o kremowym smaku.Dla mnie odrobinę za wilgotny,ale następnym razem podtrzymam dłużej w piecu. Aromatyczne świeże truskawki przekrojone na pòł do ozdoby wniosły powiew lata.Goście byli zadowoleni! Polecam!
Ile % śmietanki ostatecznie pani użyła w przepisie?
30%, ale 36% będzie też dobra
Czy te proporcje mogę wykrzoystać do blachy kwadratowej 34×24 ?
Kwadratowej 24×24 tak, w prostokątnej będzie niski
Ekstra przepis, praktycznie sernik nie opadł. Jestem mega zadowolona. Jutro będę smakować
Piękny!
Czy sernik wychodzi puszysty czy raczej jest konsystencja normalnego sernika ?
Bardziej puszysty niż zbity
Wyszedł świetnie, wilgotny, waniliowy, optymalnie słodki, polecam.
Wspaniały!
Moje sernik zawsze opadają, nie wiem co robię źle jakieś rady? Właśnie zrobiłam Pani przepis i znwou to samo… Chciałam jeszcze zapytać jakiego konkretnie sera Pani używa (tj jakiej firmy)? Pozdrawiam serdecznie
Sernik wyszedł idealny i nawet strasznie nie opadł
Czy jest szansa że sernik wyjdzie jeśli zapomniałam dodać śmietanę?
Jakoś wyjdzie 😉 Będzie zwarty zamiast puszysty
Witam 🙂 chce upiec sernik w tortownicy 28 cm, ale żeby był wysoki. Czy zrobić go z 1,5 porcji czy podwójnej ?
o ile wydłużyć czas pieczenia?
1,5 wystarczy i pieczemy ok. 15-20 min dłużej
Ja piekłam w 26cm i sporo wyrósł po za ranty. Nie polecałabym piec 1, 5 porcji bo może się to źle skończyć. Ale to tylko moja sugestia. Pozdrawiam
Hmmm mój sernik popękał ale nie w tym problem. Wydaje mi się że masa jest w środku niedopieczona, taka trochę płynna. Pierwszy raz coś takiego i co teraz?
Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.
Ale jest płynna już po schłodzeniu? Na zdjęciu wygląda dobrze. Są różne piekarniki, warto poznać swój – niektóre niedopiekają we wskazanym czasie, dopiekają szybciej itp
Jeszcze nie jest schodzony ale zrobiło się trochę wody i wydaje się nieodpieczony.. Zobacze po schłodzeniu. Mam dość nowy piekarnik parowy Electrolux SteamBoost i trzyma dobra temperaturę. Ale piekłam bez pary bo nie było w opisie nic o pieczeniu na parze, chociaż moim zdaniem para pomaga równomiernie piec . Moim zdaniem brakuje kilki informacji typu jaki dokładnie ser nadaje się do tego sernika i inne. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Pyszny
Wyszedł idealny, piękny puszysty, nie za słodki!! Ja przypadkiem włożyłam do piekarnika z niższa temperatura (130st) zamiast 180 ale potem podkręciłam i też wyszedl – nawet nie opadł:) na pewno zrobię znow, dziękuję za przepis
Pyszny!!
Przymierzam się do wykonania sernika z Pani przepisu. Proszę o informację o ile powiększyć składniki, oraz jaką temperaturę zastosować i czas na blaszkę klasyczną prostokątną o wymiarach 40x25cm? dziękuję za pomoc.
Sernik pycha, ale mam uwagi dotyczące przepisu. Spód ciasteczkowy ma złe proporcje. Z taką ilością ciastek i masła wyszedł mi piasek i musiałam powtarzać robotę z proporcjami z innego przepisu. Do sernika specjalnie kupiłam tortownicę 26 cm, żeby nie robić przedłużki i przy wlewaniu ciasta okazało się, że masa wypełnia niemal całą tortownicę. Nie wlałam całej z obawy, że sernik wyrośnie za duży, ale niestety mimo wszystko urósł poza tortownicę. Dużo nerwów kosztowały mnie te błędne informacje, szczególnie że było to przed świętami. Poza tym sernik pięknie rośnie, jest smaczny. Chętnie go zrobię jeszcze raz, tylko tym razem w prostokątnej blasze
Czy zamiast śmietany mogę dać mascarpone?
Jeżeli chce dodać matchy do masy to powinnam dać mniej mąki?? 🙂
Tzn chodzi o budynie (skrobię)? Nie ma mąki. Nie zmieniamy wtedy nic w proporcjach, śmiało dodajemy matchę 🙂
Witam,czy zamiast żelatyny można dać galaretkę?
Witam, na ile kawałków podzieliłaś sernik?