Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii i jadane są zazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować, jeśli kochacie weekendowe, celebrowane śniadania.
Scones (8 sztuk):
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (350 g)
- 3/4 szklanki mleka (190 ml)
- 70-80 g masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatki:
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych)
- 100 g twardej, greckiej fety
- 2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Wlewamy mleko, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą zagniatamy jednolite ciasto. Fetę kroimy w kostkę, oliwki w półplasterki, a pomidory na mniejsze części. Rozmaryn drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy na 8 kwadratów. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C bez termoobiegu (lub 200°C z termoobiegiem) na ok. 12-15 minut. Podajemy od razu – jeszcze ciepłe.
Ja kocham takie śniadania:)
Bardzo świetny pomysł na szybkie i smaczne śniadaniowe bułeczki … 🙂
Scones na slono – świetny pomysl!
Domowe pieczywo zawsze będzie najlepsze;)
Pysznie skomponowane!
Chodzą za mną od dawna…
Wygląda przepysznie. Fantastyczne zdjęcia, cudownej potrawy 🙂
szybkie bułeczki, takie smakowe połączenie kuchni brytyjskiej i włoskiej;) Bardzo apetyczne zdjęcia!
Rewelacyjne buły. Zabieram przepis i zrobię takie 🙂
Świetne. Czy jest sens robić je z mąki pszennej pełnoziarnistej, czy odpada?
Tylko z mąki pełnoziarnistej mogą być zbyt gumowe – dałabym maksymalnie jedną szklankę, a reszta zwykłej. Za to mogą się udać w całości z jasnej mąki orkiszowej typ 700
Robiłam z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham drobna), ale jako dodatek – ok pół szklanki i trzeba dolać troszkę więcej mleka, bo ona pije. Super są, tylko u mnie nie chcą jeść fety i pomidorów, więc robię z mozarellą, oliwkami i bazylią i podaję z masełkiem czosnkowym, a sama sobie biorę do nich pastę z suszonych pomidorów. Polecam jako dodatek do grillowanego mięska (robię wcześniej i na grillu podgrzewam). Dzęki za przepis:)
A już myślałam, że pochodzą z Włoch…nikt im się nie oprze 🙂
robiłam kiedyś skonsy, w nieco innej wersji. pyszne bułeczki : )
Dawno ich nie jadłam, a w wersji wytrawnej nawet nigdy 😉 Pyszne są u Ciebie
Słyszałam o nich, ale nigdy nie jadłam.
Znów oliwki :/ Ale może warto się w końcu do nich przekonać, bo wygląda bardzo smakowicie 🙂
muszę je wreszcie zrobić,bo ciągle gdy chcę to robię coś innego 😛
Dla takiego śniadania warto wstać wcześniej 🙂 Pycha!
Śniadanie z takimi bułeczkami to prawdziwa uczta!! Pysznie się prezentują!
Nie jestem przekonana do pieczywa na proszku, ale przepis jest interesujący, a że jutro niedziela, więc dobry czas na spróbowanie :-). Moje bułeczki będą bez fety, ale mam nadzieję że nie stracą przez to zbyt dużo na smaku.
Zachęcam do zrobienia z fetą (można zmiejszyć ilość) – nadaje im wilgotności, a nie jest bardzo wyczuwalna
Zrobiłabym z chęcią, ale nie mam w tej chwili, dlatego będą bez 😉 właśnie się za nie zabieram, z przepisem na monitorze 🙂
I jak wyszły ? 🙂
Wyszły bardzo oryginalne bułeczki, nie wiem czy i na ile, brak fety zmienił smak, podałam je z dipem czosnkowym na jogurcie greckim, od czasu do czasu, dla odmiany warto je zrobić :-), jednak moje przywiązanie do zakwasu i drożdży jest nie do pokonania 🙂 Pozdrawiam.
Skonsy to absolutnie nie jest zamiennik pieczywa na zakwasie – to po prostu alternatywa na śniadanie, gdy nie mamy ochoty czekać na wyrastanie 🙂 Oryginalne skonsy na słodko to przecież bardziej ciastka niż pieczywo 🙂
Dlatego nie znikną z mojego menu, bo robi się je błyskawicznie a ja właśnie lubię rzeczy proste i nieskomplikowane ;-), następne podejście będzie właśnie na słodko 🙂
Bosko wyglądają! Narobiłaś mi ochoty 🙂
Świetne z takimi greckimi dodatkami 🙂
Z suszonymi pomidorami… PYCHA 🙂
Szybko, smacznie i nie szablonowo. To chyba będzie moje jutrzejsze śniadanie 😉
Sconesy kojarzą mi się z dżemem i bitą śmietaną, ale może już czas zmienić przyzwyczajenia 🙂
PYCHOTKA:)
u mnie też sconesy był w weekend, i też w słonej wersji 🙂 pyszne są :-))
Rozpływam się ! Super połączenie 🙂 Świeżo wyjęte z pieca i posmarowane masełkiem muszą być przepyszne 🙂
Scones na wytrawnie… dla mnie pychota!
Nie robiłam, nie jadłam. Chyba wypróbuję 🙂
Wygląda wyśmienicie 🙂 Chyba zrobię!
Znakomite, uwielbiam je na sniadanie !
Robiłam je już trzeci raz, zawsze wychodzą pycha. Robię je w weekend na kolację, bo lubię jak robi się ciepło od piekarnika i miło pachnie w domu świeżymi wypiekami 🙂
Mając wprawę powstają błyskawicznie i to jest duży plus przepisu.
A jak zostaną na drugi dzień to i na zimno są dobre 🙂
Wszystkie dodatki z przepisu uwielbiam, więc nic nie zmieniam.
Witaj
Bardzo dużo przepisów. Fajnych. Niekonwencjonalnych. Widać pasję. Naprawdę wspaniała strona, dużo gażdżetów widzę że wiele jeszcze muszę się nauczyc. Może wpadniesz do mnie i zobaczysz co mogę poprawić by mieć więcej czytelników??? Zostawiam link http://www.ugotuj-z-marta.blogspot.com
Pozdrawiam
Wspaniałe są. Moje ulubione wytrawne bułeczki.
Uwielbiam za szybkość wykonania i możliwość zmieniania dodatków, także za to, ze składniki zawsze msm w domu. Do powyższych zawsze dodaję kapary, zmieniam sery w zależności od tego, co akurat mam w lodówce, a dzisiaj zmieniłam masło na olej i też wyszły świetne!
Dziękuję i pozdrawiam
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej wieczorem?:)
Niestety soda ma to do siebie, że działa przez krótki czas. Przez noc mogłaby stracić część właściwości spulchniających. Bułeczki robi się jednak błyskawicznie – składniki wystarczy porządnie wymieszać i nawet nie potrzeba jakoś specjalnie zagniatać, żeby bułeczki wyszły. Dla nich warto wstać 10 minut wcześniej 🙂