Scones z oliwkami, suszonymi pomidorami i fetąScones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii i jadane są zazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym serkiem, masełkiem, wędliną czy twarożkiem. Warto spróbować, jeśli kochacie weekendowe, celebrowane śniadania.

Scones (8 sztuk):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (350 g)
  • 3/4 szklanki mleka (190 ml)
  • 70-80 g masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dodatki:

  • 10 czarnych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych)
  • 100 g twardej, greckiej fety
  • 2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu
Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Wlewamy mleko, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą zagniatamy jednolite ciasto. Fetę kroimy w kostkę, oliwki w półplasterki, a pomidory na mniejsze części. Rozmaryn drobno siekamy. Dodatki wrzucamy do ciasta i jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy na 8 kwadratów. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C bez termoobiegu (lub 200°C z termoobiegiem) na ok. 12-15 minut. Podajemy od razu – jeszcze ciepłe.

Scones z oliwkami, suszonymi pomidorami i fetą

Przepis jest zmodyfikowaną wersją bułeczek z książki “Wypieki”.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych