Scones na jogurcieScones na jogurcie to rodzaj ciasteczkowych bułeczek śniadaniowych. Robi się je wyjątkowo prosto – wystarczy wymieszać składniki, chwilkę zagnieść i od razu można je piec (nie mają drożdży, więc nie muszą wyrastać). A nie ma nic lepszego niż świeżutka bułeczka na śniadanie! Scones pochodzą z Anglii i zazwyczaj jada się je tam z masłem, dżemem i bardzo gęstą śmietaną (clotted cream). Ja swoje scones podałam z dżemem pomarańczowym i znacznie lżejszym od śmietany jogurtem. Zarówno do przepisu, jak i do podania będziemy potrzebowali bardzo gęstego jogurtu – ja zdecydowałam się na jogurt naturalny gęsty Bakoma, ponieważ ma idealną konsystencję, a przy tym nie zawiera stabilizatorów, polepszaczy i mleka w proszku. Swoją gęstość zawdzięcza specjalnej metodzie wytwarzania. Bułeczki wyszły pyszne! Dzięki skórce pomarańczowej pięknie pachniały – najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!

Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
  • skórka otarta z ekologicznej pomarańczy
  • duża szczypta soli
  • do podania: dżem pomarańczowy, gęsty jogurt, mięta

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło, gęsty jogurt oraz skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy widelcem składniki do połączenia, a następnie krótko zagniatamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale jednolite. Blat i ciasto podsypujemy mąką – delikatnie rozklepujemy ciasto lub wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy wierzch jogurtem. Pieczemy ok. 12-15 minut w 220ºC (bez termoobiegu) – powinny się zarumienić.

Po upieczeniu przekrawamy bułeczki na pół i smarujemy dżemem (na jesienno-zimowe śniadanie polecam pomarańczowy – będziemy mieć odrobinę słońca w kuchni). Na wierzchu układamy po łódeczce jogurtu i ozdabiamy miętą.

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!