Uroczysty obiad dla rodziny to zawsze wyzwanie. Ten lubi to, ten tamto, a niektóre gusta ciężko zaspokoić równocześnie. Ja wtedy stawiam na coś prostego i klasycznego. Gospodarz lub gospodyni nie powinni też być wyłączeni z biesiadowania i stać non-stop przy kuchence, dlatego warto pomyśleć o daniu, które spokojnie można odgrzać bez starty na jakości.

Schab w sosie chrzanowym - pysznySchab w sosie chrzanowym towarzyszy nam najczęściej w każde Święta – zarówno te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne. Może dlatego, że wszyscy go lubią, jest delikatny, wilgotny i aromatyczny? Najlepiej smakuje podany z ziemniakami i buraczkami. Świetnie pasuje też do postnej kapusty.

Schab w sosie chrzanowym:

  • 1 – 1,2 kg świeżego schabu wieprzowego
  • 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula
  • ok. 3 łyżki zimnego masła
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: rękaw do pieczenia

Schab w sosie chrzanowym – sos:

  • ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki chrzanu ze słoika
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, cukier

Schab nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzchu obkładamy go obranymi i pokrojonymi na plastry szalotkami lub cebulą. Kładziemy ok. 3 łyżki masła. Zawiązujemy rękaw z obu stron, wkładamy do brytfanki i chowamy do lodówki na całą noc (a najlepiej np. dobę). Minimalny czas chłodzenia to 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy ok. 60-70 minut w 180°C (grzanie góra-dół). Po upieczeniu delikatnie rozcinamy rękaw (uważając, aby nie poparzyć się parą), wyjmujemy mięso i zachowujemy soki z pieczenia. Do soków z pieczenia dolewamy bulion (ewentualnie wodę) – tak, aby uzyskać ok. 0,5 litra płynu (zazwyczaj jest go ok. szklanki, więc dodaję ok. 250-300 ml bulionu). Mięso kroimy na plastry. Możemy je ułożyć na półmisku, ale jeszcze lepsze jest wtedy, gdy pogotujemy je chwilę w sosie.

Sos chrzanowy: W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła. Dodajemy mąkę i mieszamy łopatką, aż całość się połączy i zacznie „skwierczeć”. Powoli zaczynamy wlewać bulion wraz z sokami z mięsa (ok. 500 ml), jednocześnie intensywnie i szybko mieszając. Zasmażka powinna szybko gęstnieć. Dodajemy od razu śmietankę i chrzan. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz solimy i pieprzymy. Gotujemy przez chwilę, próbujemy i przyprawiamy sokiem z cytryny, ewentualnie dodatkowo chrzanem/solą/pieprzem/cukrem. Do sosu wkładamy mięso pokrojone na plastry. Gotujemy w nim plastry ok. 10 minut. Wyjmujemy, układamy na półmisku i polewamy resztką sosu lub przelewamy sos do sosjerki. Innym sposobem jest nie gotowanie mięsa w sosie, tylko ułożenie po pieczeniu na półmisku i zalanie go gorącym sosem. Podajemy od razu. Schab można też  przygotować wcześniej i odgrzewać w sosie.

Schab w sosie chrzanowym - w rękawie

Schab w sosie chrzanowym - upieczony

Schab w sosie chrzanowym - idealny na pierwszy dzień świąt

 

Schab w sosie chrzanowym - najlepszy przepis

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!