Sataye z kurczakaSatay’e to świetna przekąska na przyjęcia, a także letnia propozycja na grilla. Co prawda masło orzechowe potrzebne do ich przygotowania zawiera sporo tłuszczu,  jednak biorąc pod uwagę jego ilość na jedną porcję, danie to spokojnie możemy jeść będąc na diecie. Takie orientalne szaszłyki to szalona gra smaków – orzechowego (masło orzechowe i olej orzechowy), ostrego (chili, czosnek i cebula), kwaśno-orzeźwiającego (cytryna-limonka, imbir) oraz słonego (sos sojowy, sól). Możemy przygotować je w dowolnie – na patelni grillowej, w piekarniku lub po prostu na grillu na świeżym powietrzu. Ich zaletą jest prostota przygotowania – po prostu wszystko miksujemy malakserem lub blendujemy.

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub sezamowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 czerwona papryczka chili (lub 1 łyżeczka chili w proszku)
  • 3-4 cm kawałek obranego imbiru
  • 3-4 cebule dymki (białe części) – można zastąpić dwoma szalotkami
  • 2 ząbki czosnku

Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon tłuszczu. Kroimy na podłużne paski. Do blendera lub malaksera wkładamy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy – smaki przypraw poszczególnych firm różnią się między sobą, dlatego zobaczmy czy nie trzeba dodać więcej chili (marynata powinna być ostra), sosu sojowego (słona) lub cytryny (kwaśna).  Do marynaty wkładamy paski kurczaka i dokładnie obtaczamy (najlepiej zrobić to w foliowej torebce). Zostawiamy mięso w marynacie na co najmniej 1,5 godziny w lodówce (a najlepiej na całą noc). Na 15 minut przed grillowaniem wyjmujemy satay’e z lodówki. Drewniane patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie przez 5 minut, aby się nie przypaliły. Na każdy patyczek nadziewamy 2 paski kurczaka (każdy pasek przebijamy patyczkiem kilkukrotnie, aby uzyskać efekt wstążki) i grillujemy na aluminiowej tacce lub patelni grillowej (ja tym razem tak zrobiłam) lub w piekarniku (180°C) przez 10-16 minut (po ok. 5-8 minut na każdą stronę). W trakcie grillowania możemy smarować kurczaka pozostałymi w torebce resztkami marynaty. Podajemy same lub z ryżem.

Sataye z kurczaka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!