Robi się ciepło i przestajemy mieć ochotę na ciężkie potrawy. Na ratunek przychodzą lekkie sałatki. Ta z wędzonym łososiem świetnie nada się na kolację lub lekki obiad. Sałatka jest delikatnie słodka, a pikanterii dodaje jej słony łosoś. Wspaniała gra smaków.
Składniki:
- 100 g roszponki, sałaty karbowanej lub zwykłej
- 80 g wędzonego łososia
- 1 złoty melon
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pół łyżeczki ekologicznego miodu
- łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej (do kupienia w dziale z przyprawami)
- szczypta soli i pieprzu
Sałatę płuczemy i zostawiamy na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Melona przekrajamy na pół i łyżką wydrążamy pestki. Teraz okrągłą łyżeczką wydrążamy ozdobne kulki (jeśli nie mamy okrągłej łyżeczki, lub nie mamy czasu się w to bawić – pokrójmy melona na sześciany). Łososia kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki i mieszamy rękoma (sałatkę możemy podać też na osobnych talerzach). Na koniec przygotowujemy dressing: do małego słoiczka wlewamy ok. 4 łyżek oliwy z oliwek i pół łyżeczki miodu. Dodajemy posiekaną lub suszoną miętę, ciut soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i mocno potrząsamy, aż oliwa połączy się z miodem. Polewamy sałatkę.
Bardzo mi odpowiada taka sałatka 🙂
Wypróbowałam wczoraj przepis na sałatkę z melonem i jest naprawdę godny polecenia. Zmodyfikowałam go tylko dodając niewielką ilość cebuli pokrojonej w piórka, bo brakowało mi wyrazistości w smaku. Jest palce lizać :).
Nie mój smak słone słodkie i zbyt mdłe, ale i tak kocham tą stronę 🙂