Sałatka z melonemRobi się ciepło i przestajemy mieć ochotę na ciężkie potrawy. Na ratunek przychodzą lekkie sałatki. Ta z wędzonym łososiem świetnie nada się na kolację lub lekki obiad. Sałatka jest delikatnie słodka, a pikanterii dodaje jej słony łosoś. Wspaniała gra smaków.

Składniki:

  • 100 g roszponki, sałaty karbowanej lub zwykłej
  • 80 g wędzonego łososia
  • 1 złoty melon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pół łyżeczki ekologicznego miodu
  • łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej (do kupienia w dziale z przyprawami)
  • szczypta soli i pieprzu

Sałatę płuczemy i zostawiamy na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Melona przekrajamy na pół i łyżką wydrążamy pestki. Teraz okrągłą łyżeczką wydrążamy ozdobne kulki (jeśli nie mamy okrągłej łyżeczki, lub nie mamy czasu się w to bawić – pokrójmy melona na sześciany).  Łososia kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki i mieszamy rękoma (sałatkę możemy podać też na osobnych talerzach). Na koniec przygotowujemy dressing: do małego słoiczka wlewamy ok. 4 łyżek oliwy z oliwek i pół łyżeczki miodu. Dodajemy posiekaną lub suszoną miętę, ciut soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i mocno potrząsamy, aż oliwa połączy się z miodem. Polewamy sałatkę.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!