Zrobiło się ciepło! Wiosną i latem, mam ochotę na lekkie potrawy. Na upalne dni proponuję Wam na obiad sałatkę z kuskusem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Resztki możemy zapakować do pojemnika i zabrać do pracy lub na piknik. Możemy dodać do niej właściwie dowolne warzywa. Jeśli zrezygnujemy z kurczaka, sałatka stanie się fajnym dodatkiem do dań z grilla. Szybko i mobilnie – tak lubię.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka kaszki kuskus
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża cukinia
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kilka pieczarek
- pół dużego pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna – skórka i 2 łyżki soku
- oliwa z oliwek
- papryka w proszku, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu i chrząstek. Wyfiletowaną kroimy w kostkę. Posypujemy papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie kroimy pozostałe warzywa – paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię w kostkę, pomidorki na pół. Na patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy kurczaka na złoto z każdej strony. Podczas smażenia dodajemy cebulę i wyciskamy na patelnię czosnek. Gdy kurczak jest usmażony przekładamy go razem z cebulą do dużego naczynia. Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę. Smażymy ją przez 3-4 minuty, po czym dodajemy cukinię i pieczarki. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Dorzucamy pomidorki i smażymy do czasu, aż zmiękną. Warzywa solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i przesypujemy do naczynia z kurczakiem. Do oddzielnej miski ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy 2 łyżki soku. Dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę curry i posiekane pół pęczka natki pietruszki. Dosypujemy kuskus i zalewamy wrzątkiem 1 cm nad poziom kaszy. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kuskus dodajemy do mięsa i warzyw. Mieszamy i podajemy. Inna metoda: warzywa zamiast smażyć można także ugrillować skropione oliwą na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej – znacznie zyskają na smaku.
Kuskus z grillowanymi warzywami to jedna z moich ulubionych sałatek :)! W wersji bez kurczaka podaję do mięsa z grilla a z kurczakiem jako samodzielne danie. Pycha :)!
Dokładnie tak 🙂 na grillu od razu można przygotować warzywka i zamiast kurczaka podawać sałatkę np: do karkówki 🙂
o, o! a mnie właśnie zalega kuskus w lodówce.
Mmm, pycha! Fajny sposób przede wszystkim na danie do pracy, bo tu mam zawsze problem co zabrać i kończy się na jabłku. 😉
U nas kuskus ma powodzenie, więc po prostu muszę wypróbować go w takiej bogatej sałatce 🙂
Takie misz masz to daje duże możliwości, smakowita sałatka 🙂
Pysznie! Mam większość słabość do takich sałatek niż moja córka do chipsów 😉 Mój ostatni hit to jarska wersja z kaszą perłową.
Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam sałatki z kuskusem. Wygląda bardzo apetycznie i kusząco 🙂
pyszności – takie lubię:D
Pysznie wygląda :>
Kuskus z kurczakiem, to pyszne połączenie. Znam potrawę i wiem, że jest znakomita, w Twoim wydaniu idealna ! 🙂
Lubię dania z kuskusem 🙂
Masz tu bardzo dużo fajnych przepisów. Ciekawy blog:)
Pyszna,po prostu rewelacyjna :)do tej pory nie przepadalam za kuskusem i zrobilam na ryzyk fizyk 😉 oplacilo sie ,pycha .
Taka prosta, a już wiem, że będzie przepyszna. Pozdrawiam serdecznie!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Nigdy nie robilam kuskusu i nie wiem jak smakuje i jak go przygotowac i doprawic
Przepis odkryłam rok temu i przy każdej okazji podaję gościom.Jest po prostu pyszna!