Sałatka z kurczakiem i kuskusemZrobiło się ciepło! Wiosną i latem, mam ochotę na lekkie potrawy. Na upalne dni proponuję Wam na obiad sałatkę z kuskusem. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Resztki możemy zapakować do pojemnika i zabrać do pracy lub na piknik. Możemy dodać do niej właściwie dowolne warzywa. Jeśli zrezygnujemy z kurczaka, sałatka stanie się fajnym dodatkiem do dań z  grilla. Szybko i mobilnie – tak lubię.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka kaszki kuskus
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • kilka pieczarek
  • pół dużego pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna – skórka i 2 łyżki soku
  • oliwa z oliwek
  • papryka w proszku, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu i chrząstek. Wyfiletowaną kroimy w kostkę. Posypujemy papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie kroimy pozostałe warzywa – paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię w kostkę, pomidorki na pół. Na patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Smażymy kurczaka na złoto z każdej strony. Podczas smażenia dodajemy cebulę i wyciskamy na patelnię czosnek. Gdy kurczak jest usmażony przekładamy go razem z cebulą do dużego naczynia. Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę. Smażymy ją przez 3-4 minuty, po czym dodajemy cukinię i pieczarki. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Dorzucamy pomidorki i smażymy do czasu, aż zmiękną. Warzywa solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i przesypujemy do naczynia z kurczakiem. Do oddzielnej miski ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy 2 łyżki soku. Dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę curry i posiekane pół pęczka natki pietruszki. Dosypujemy kuskus i zalewamy wrzątkiem 1 cm nad poziom kaszy. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kuskus dodajemy do mięsa i warzyw. Mieszamy i podajemy. Inna metoda: warzywa zamiast smażyć można także ugrillować skropione oliwą na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej – znacznie zyskają na smaku.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!