Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy czy szkoły). Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia odświeża całość.
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu:
- 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe cukinie lub 1 duża
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule szalotki
- 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały)
- dwie duże garście rukoli (ok. 50 g)
- kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka białego octu winnego
- oliwa z oliwek
- chili w płatkach
- sól morska, pieprz
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu (czerwony gotuje się nawet 30-40 minut). W tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chili. Podsmażamy przez ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając), aż kurczak się usmaży. Zdejmujemy. Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy w dość grube półplasterki. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, Dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy na tą samą patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy.
Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy musztardę z octem, aż do połączenia. Odmierzamy sobie ok. 4-5 łyżek oliwy. Dolewamy bardzo cieniutką strużką oliwę do musztardy i octu jednocześnie energicznie mieszając. Otrzymamy gęstą emulsję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo lubię czerwony ryż 🙂 a sałatka pysznie wygląda 🙂
Fantastyczna sałatka! Za zaś bardzo przepadam za cukinią i kurczakiem, a tu wygląda przepysznie 🙂
Pyszna sałatka, w sam raz na upały 🙂
Musi być wspaniała:)
nie pogardziłabym taką sałatką 🙂
Dla sałatkowców doskonała, szczególnie latem. Też bym pochrupała.
w sam raz na te upały