Sałatka nicejska znana jest nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wariantów, ale zazwyczaj w podstawowym składzie można znaleźć tuńczyka, anchois, zieloną fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę i jajko. Reszta składników zależna jest od naszej wyobraźni. Bardzo proste smaki, idealne na letni obiad.
Składniki:
- 250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 200 g makaronu typu muszelki
- 50 g anchois
- 2-3 pomidory
- 4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli
- 1 główka sałaty lodowej
Sos winegret:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 duży wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, cukier, świeżo zmielony pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo – ok. 7-10 minut. Z fasolki odcinamy końcówki, dzielimy na mniejsze części i gotujemy tyle samo czasu co jajka. Do dużej miski rwiemy sałatę lodową. Następnie dodajemy ostudzony makaron i fasolkę. Dokładamy umyte i pokrojone w kostkę pomidory (można je sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników. Oliwki możemy dodać w całości lub pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i intensywnie wstrząsamy. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę na 15 minut do lodówki, aby składniki się przegryzyły. W tym czasie fileciki anchois płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy na 10 minut mlekiem lub wodą. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałatkę rozkładamy na oddzielne talerze. Na wierzchu każdej porcji kładziemy kawałki jajka i anchois.
Składnikami warto się bawić i zmieniać sałatkę w zależności od potrzeb – zamiast tuńczyka możemy użyć ugotowanego łososia, zamiast makaronu – plasterków ziemniaków, a zamiast anchois – kaparów. Pomidory możemy zamienić na suszone. Można użyć także nadziewanych oliwek np: papryką lub migdałami.
O ,moja dzisiejsza kolacja,pyszna i zdrowa.
Moja ulubiona, zwłaszcza polana aioli 😉 Nie! Kłamię! Najulubieńsza to prosty miks roszponki i rukoli z pomidorem, jajem i winegretem 🙂
Roszponka to moja najukochańsza sałata 🙂
To anchois przyprawiło mnie o burczenie w brzuchu – uwielbiam:)
wszystko co ma w sobie ryby – uwielbiam 🙂 wygląda bardzo apetycznie !
BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA .PIĘKNIE PODANA
Uwielbiam takie sałateczki 🙂
Dla mnie bez oliwek poproszę 🙂
Da się zrobić 🙂
Ja mam bogatą wyobraźnię i z chęcią skorzystam 🙂
Bardzo pyszna wersja sałatki, znakomicie podana 🙂
Przed chwilą wszamałam podobną 😀 Tylko bez makaronu. Pyszotka!
Uwielbiam takie śródziemnomorskie smaki! Wygląda świetnie!
nie słyszałam o tej sałatce, ale jak zobaczyłam tuńczyka, makaron, pomidory i fasolke-kupiłaś mnie 🙂
Musze ją zrobić, właśnie czytałam przepis mamie i też jest za! 😀
Kupiła Cię francuska klasyka :)))
Uwielbiam, choć ja zawsze przygotowuję wersję z ziemniakami 🙂
Lubię tą sałatkę. Miałam ostatnio na nią chęć, ale brakło tuńczyka. Zapasy już zrobione. Przeglądałam ostatnio nową włoską kulinarną prasę i śmiałam się z Włochów, bo zamieścili składniki sałatki nicejskiej, ale nie nazwali ją nicejską tylko „sałatka z tuńczykiem” 😉
Nie wiem czemu, ale Włosi też ją uznają za swoją – podobna jest chyba w każdej włoskiej książce kucharskiej
Wspanaiale się prezentuje… :)!
To znowu ja Natalio – zrobiłam dzisiaj sałatkę nicejską wyśmienita ale pominęłam makaron bo chciałam aby była lżejsza mimo to nic jej nie ujmuje w smaku i wyglądzie jeszcze raz bardzo dziękuję i oczywiście dalej będę korzystać z twoich przepisów bo są bardzo fajne pozdrawiam.