Sałatka greckaSałatka grecka, czyli Horiatiki, już dawno skradła serca Polaków i gości często w wielu domach. Pamiętam jak jadłam ją na Krecie… W upale, schłodzone warzywa z grecką oliwą z oliwek i kremową fetą smakowały wybornie, nic więcej nie było trzeba. Siła sałatki tkwi w prostocie: tylko kilka warzyw i pyszna feta. Do tego błyskawicznie się ją robi. Pamiętajmy, że w sałatce greckiej nie ma żadnej sałaty. Oryginalna Horiatiki to pomidory, ogórki, czerwona cebula, oliwki i feta, a to wszystko skropione grecką oliwą. W niektórych regionach dodaje się do niej także paprykę. Do oliwy można też dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, aby nie była mdła – jeśli mamy oliwę najwyższej jakości zrezygnujmy z tego dodatku. Sałatka może być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem do głównego dania dla dwóch – trzech osób. Dla większej ilości głodomorów zwiększmy ilość składników.

Sałatka grecka:

  • 3 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe
  • 1 mała, czerwona cebula
  • dwie garście czarnych oliwek (wydrylowanych)
  • ok. 150 g greckiej fety dobrej jakości
  • 4 łyżki dobrej, greckiej oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego (białego) lub soku z cytryny
  • 1 niepełna łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Z pomidorów wycinamy szypułki i kroimy w grubą kostkę. Ogórka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżki i kroimy w grube półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cienkie talarki. Warzywa wkładamy do miski wraz z oliwkami. Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonym oregano. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy grube kawałki fety. Do oliwy dodajemy ocet. Skrapiamy całą sałatkę. Ser możemy posypać przyprawami z wierzchu. Sałatkę grecką podajemy po co namniej 10 minutach – aż warzywa nieco przejdą smakiem oliwy. Ja sałatkę ozdobiłam świeżym oregano.

Sałatka grecka

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych