Kategorie

Ryby i owoce morza

Aromatyczny dorsz

Ryba w chrupiącej panierce to danie za którym wprost przepadam. Kojarzy mi się z morzem, z latem, z wakacjami. Dziś prezentuję niezwykle prosty sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnej panierki – ja użyłam jej do dorsza. Możemy jej jednak użyć także…

Czytaj dalej
Pasta z wędzonym łososiem i orzechami

Pasta z wędzonym łososiem i orzechami

Z kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy. Na przykład wspaniały makaron. Ta pasta to jedna z moich ulubionych. Została kiedyś podana mi przez mojego narzeczonego na romantyczną kolację. Od tamtej pory często gości na naszym stole. Możemy zrobić ją…

Czytaj dalej
Pstrągi w panierce

Smażone pstrągi w cieście

A może ryba na obiad? Dziś proponuję smażone w całości pstrągi. Pachnące aromatycznym koperkiem z dodatkiem chrupiącej, ciastowej panierki. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad – ryba jest bardzo delikatna. Warto podać pstrągi z surówką – np. z kapusty. Ja…

Czytaj dalej
Fish Pie

Fish Pie – brytyjska zapiekanka rybna

Gdy brakuje nam pomysłu na rybę warto zrobić zapiekankę. W Wielkiej Brytanii zapiekanka rybna pod puree ziemniaczanym to danie tradycyjne. U nas chyba najczęściej się smaży rybę. Tę zapiekankę można podać samodzielnie na rodzinny obiad – nie wymaga dodatków. Jeśli…

Czytaj dalej
Łosoś teriyaki

Łosoś Teriyaki z aromatycznym kuskusem

Łosoś ostatnio króluje na moim stole. Nie ukrywam, że to za sprawą Biedronki, która wypuściła piękne filety w atrakcyjnej cenie. Uwielbiam tę rybę! Soczysta, bardzo zdrowa i smaczna. A marynata Teriyaki jest dla niej stworzona. Jeśli nie próbowaliście jeszcze łososia…

Czytaj dalej
Paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia

Paluszki rybne uwielbiają nie tylko dzieci. Podawałam już przepis na burgery z łososia, dziś czas na coś szybszego. Chrupiące, czosnkowe, łososiowe paluszki podbiły moją kuchnię już dawno temu. Można podawać je z surówką, sosem lub frytkami. Użycie płatków sprawia, że…

Czytaj dalej
Grzanki z krewetkami

Grzanki z krewetkami w sosie pomidorowym

Moje ulubione krewetki to te połączone z samym czosnkiem i oliwą (patrz: makaron z krewetkami) lub te połączone z pomidorowym sosem. Dziś pora na te drugie – dla odmiany na grzance. To przystawka idealna – wspaniale również sprawdzi się jako…

Czytaj dalej
Sałatka z łososiem i grzankami

Sałatka z łososiem i grzankami

Sałatka z łososiem i grzankami to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich propozycji. Gości u mnie co najmniej raz w tygodniu. Niezastąpiona w upalne dni – całkowicie zastępuje mi obiad. Często towarzyszy mi także przy grillowaniu – ale zawsze bardzo…

Czytaj dalej
Sałatka z melonem

Sałatka z melonem i łososiem

Robi się ciepło i przestajemy mieć ochotę na ciężkie potrawy. Na ratunek przychodzą lekkie sałatki. Ta z wędzonym łososiem świetnie nada się na kolację lub lekki obiad. Sałatka jest delikatnie słodka, a pikanterii dodaje jej słony łosoś. Wspaniała gra smaków….

Czytaj dalej
Pasta z makreli

Makrel Kornel i pasta z niego

Chodzi oczywiście o pastę z makreli. Choć wiele razy o niej słyszałam nigdy jej wcześniej nie robiłam. Namówił mnie mój luby. Podczas obierania ryby stwierdził, że makrela którą kupiłam jest ewidentnie samcem. Makrel dostał imię Kornel, a jego poświęcenie nie…

Czytaj dalej
Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem to nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na kolację. Robi się ją bardzo prosto, a w zamian dostajemy dużą porcję pyszności. Szpinak świetnie łączy się z serkiem i łososiem – spróbujcie sami. Składniki: 1…

Czytaj dalej
Zamknij