Kategorie

Ryby i owoce morza

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw.  Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej…

Czytaj dalej
Cytrynowe szaszłyki z łososia

Cytrynowe szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia są orzeźwiające, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mają przyjemny cytrynowy posmak. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze, dlatego nie musimy obawiać się o linię spożywając kolejną sztukę. Możemy je zrobić na grillu lub po prostu w piekarniku. Podaję…

Czytaj dalej
Łosoś w maku z ryżem bazyliowym

Łosoś w maku z ryżem bazyliowym

Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i dziwiłam się temu połączeniu. Postanowiłam spróbować. Wbrew obawom mak dzięki swojej strukturze stanowi świetną panierkę – taki miły, chrupiący akcent dla delikatnej ryby. Jako, że miałam w domu…

Czytaj dalej
Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Tuńczyka i anchois zawsze warto mieć w domu – mają bardzo długi termin przydatności, a kiedy nie będziemy mieli „nic” do jedzenia albo odwiedzą nas niespodziewani goście – będą niezastąpione. Wbrew powszechnym opiniom z tuńczyka w puszce można wyczarować bardzo…

Czytaj dalej
Łosoś w sosie kaparowo-musztardowym

Łosoś w sosie musztardowo-kaparowym

Łosoś to moja ulubiona ryba. Można go przyrządzać na mnóstwo sposobów. Podanie z sosem to szybki pomysł na wzbogacenie smaku tej ryby. Sos musztardowo-kaparowy jest lekko słonawy – pyszny. Ja połączyłam łososia w sosie z gotowanymi ziemniakami i brokułami. Składniki: 4 filety…

Czytaj dalej
Makaronowe paczuszki z krewetkami i pesto

Makaronowe paczuszki z krewetkami i pesto

Romantyczna kolacja przy świecach kojarzy mi się z kuchnią włoską. Na tegoroczne walentynki przygotowałam coś prostego, a jednocześnie pysznego – makaron z krewetkami i pesto w akompaniamencie białego wina – podany w uroczych paczuszkach z papieru. Przygotowanie dania zajmuje mniej…

Czytaj dalej
Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki śródziemnomorskie

Grzanki to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek lub szczególnie jako dodatek do kremowych zup oraz sałatek. Te śródziemnomorskie są mocno wyraziste w smaku – głównie dzięki słonemu anchois. Mozzarella wspaniale łagodzi słoność ryb i oliwek.  Chrupiące pieczywo oraz ostrość…

Czytaj dalej
Rybki w macy

Rybki w macy

Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, które świetnie smakują z sosem i sałatą. Pomysł na rybki w macy wypatrzyłam w aplikacji kulinarnej na telefony komórkowe. Nazwane zostały przeze mnie „rybami macanymi” i znikły błyskawicznie. Panierka jest świetna –…

Czytaj dalej
Pierogi razowe z łososiem i sosem bazyliowym

Razowe pierogi z łososiem w sosie bazyliowym

Tradycyjne polskie pierogi świetnie sprawdzają się w nowoczesnym wydaniu. Przepis na wersję razową ze świeżym łososiem znalazłam w grudniowym numerze magazynu Kuchnia. To smak zdecydowanie inny niż do tej pory – łosoś z cytrynowo-pomarańczową nutą to niecodzienne nadzienie. Weekendowe gotowanie…

Czytaj dalej
Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba – śledź pod pierzynką – to najlepsza sałatka śledziowa jaką wymyślono. Delikatne, namoczone w mleku śledzie wspaniale kontrastują z soczystymi burakami, marchwią i jajkami. Przysmak pochodzi z kresów, a mi towarzyszy od dziecka – mama przygotowuje śledzia pod pierzynką…

Czytaj dalej
Łosoś na seleroym musie

Łosoś w wędzonej papryce na selerowo-koperkowym musie

Długo polowałam na wędzoną paprykę w proszku. W końcu udało mi się ją dostać w stoisku z węgierską żywnością. Można też ją nabyć w sklepach internetowych. Bardzo aromatyczna przyprawa. Wspaniale łączyła się z łososiem, którego podałam na delikatnym selerowym musie…

Czytaj dalej
Pierogi z wędzonym łososiem i ricottą

Pierogi z ricottą i wędzonym łososiem

Do ślubu pozostało tylko dwa tygodnie – straszna nerwówka. A nic nie uspokaja lepiej jak lepienie pierogów! Te z kurkami były tak pyszne, że nie mogłyśmy się razem z mamą doczekać następnych. Tym razem zrobiłyśmy pierogi z ricottą i wędzonym…

Czytaj dalej
Zamknij