Kategorie

Ryby i owoce morza

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem. Jest ona wielokrotnie sprawdzona, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim smaczna. Składniki są łatwo i wszędzie dostępne. Świetnie nadaje się na przyjęcia (na Święta, urodziny, imieniny czy Sylwestra), ponieważ dzięki swoim warstwom ładnie prezentuje się na stole….

Czytaj dalej
Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia

Dziś ostatni z przepisów przygotowanych we współpracy z portalem zpierwszegotloczenia.pl. Łososiowa powinna wspaniale wpasować się w świąteczne klimaty obok barszczu i grzybowej. Zupę rybną nie każdy lubi. Wersja z łososiem jest delikatna i powinna posmakować nawet dzieciom. Doskonale syci w…

Czytaj dalej
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem

Kulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te nadziewane rybą lub kapustą z grzybami. Ja proponuję prostą wersję z…

Czytaj dalej
Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętą

Tatar ze śledzia z miętą na buraczanym spodzie wspaniale sprawdzi się jako wigilijna przystawka. W końcu tego dnia śledzie są punktem obowiązkowym w wielu domach. Tatar najładniej prezentuje się, gdy przygotujemy pojedyncze porcje w malutkich miseczkach lub pierścieniach. Składniki na…

Czytaj dalej
Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Suflet z wędzonego łososia i grzybów

Suflet z wędzonego łososia i grzybów może sprawdzić się jako wykwintna przystawka świąteczna lub nietypowe śniadanie. Wszak suflety to najsubtelniejsza odmiana… omletu. Ich delikatna, piankowa struktura i grzybowy aromat zachwycą każdego smakosza. Masę na suflet można przygotować wcześniej, jednak musi…

Czytaj dalej
Śniadaniowy quiche z wędzonym łososiem (śniadaniowa pizza)

Śniadaniowy quiche z wędzonym łososiem

Śniadaniowy quiche z wędzonym łososiem albo inaczej: szybka pizza śniadaniowa. Wyjątkowo prosty do przyrządzenia, a jaki smaczny. Powstał z tego co było akurat w lodówce. Tradycyjne połączenie jajka, wędzonego łososia i koperku sprawdza się zawsze. Coś czuję, że na zbliżający…

Czytaj dalej
Tarta z łososiem i szpinakiem

Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem

Quiche na obiad? Czemu nie? Pełnoziarnista tarta z łososiem i szpinakiem będzie odpowiednia zarówno na przystawkę, lekkie danie główne jak i kolację. Zdecydowałam się użyć zdrowszej mąki pełnoziarnistej, lecz jeśli jej akurat nie macie, jak najbardziej nada się zwykła. Jest…

Czytaj dalej
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny jesienny kolor, wspaniałą konsystencję i smak, który zachwycił całą moją rodzinę. Na pewno polubią ją fani curry i mleczka kokosowego. Ja podałam ją z krewetkami – jeśli za nimi nie przepadacie…

Czytaj dalej
Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska znana jest nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wariantów, ale zazwyczaj w podstawowym składzie można znaleźć tuńczyka, anchois, zieloną fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę i jajko. Reszta składników zależna jest od naszej wyobraźni….

Czytaj dalej
Ryba zapiekana z pesto

Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

Nasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego „polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę…

Czytaj dalej
Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz to jedna z moich ulubionych, polskich ryb. Rzadko sobie na niego pozwalam, ale widząc świeże ryby nie mogłam się oprzeć. Tym razem sandacza podałam z sosem kurkowym. Okazało się, że taki sos pasuje nie tylko do polędwiczek, ale idealnie…

Czytaj dalej
Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

Połączenie niemal klasyczne. Miodowo-musztardowa marynata jest nie tylko idealna do sałatek i mięs z grilla, ale także wspaniale łączy się z łososiem. No i jeden, ale jakże piękny dodatek – szparagi. Coś jest w szparagach, że nawet najprostszemu daniu dodają…

Czytaj dalej
Zamknij