Kategorie

Ryby i owoce morza

Dorsz pod grzybową kruszonką

Dorsz pod grzybową kruszonką

Dorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej…

Czytaj dalej

Łosoś w porach

Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek,…

Czytaj dalej
Mule w mleczku kokosowym

Mule w mleczku kokosowym

Mule w mleczku kokosowym. Ubóstwiam. Maczanie świeżutkiej bagietki w sosie po gotowaniu skorupiaków jest uzależniające. Mleko kokosowe, imbir, czosnek i chilli to klasyczne smaki tajskiej kuchni, które do muli pasują idealnie. Same małże to podobno jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, dlatego szczególnie…

Czytaj dalej
Śledzie z grzybkami i kukurydzą (tatar śledziowy)

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek i ostre chilli doskonale ze sobą współgrają. Każdy składnik jest tu ważny. Największą zaletą…

Czytaj dalej
Jak przygotować wigilię? Planowanie kolacji

Jak przygotować Wigilię?

Każdy, kto chociaż raz przygotowywał Wigilię u siebie w domu wie, że to niemały stres. Najważniejsza kolacja w roku musi być przecież przygotowana z dbałością i z sercem! Jak przygotować ją i nie zwariować? Wystarczy dobra organizacja. Dziś omówimy kuchenny…

Czytaj dalej
Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska…

Czytaj dalej
Test noży Gerlach Loft i tatar z łososia

Tatar z łososia – testuję noże Gerlach

Dobre noże to podstawa w kuchni – niektórzy kucharze nie bez powodu nie rozstają się ze swoimi najlepszymi egzemplarzami. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam swoją opinię na temat noży Gerlach z nowoczesnej serii LOFT. Będzie także łatwy przepis na wyśmienitego…

Czytaj dalej
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo prosty sos (choć nieco kaloryczny) jest idealny do maczania. A same dodatki to nic wymyślnego….

Czytaj dalej
Dorada pieczona w papilotach

Dorada pieczona w papilotach

Dorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek…

Czytaj dalej
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami

Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami

Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami. Danie, które przygotowałam kiedyś łącząc resztki z lodówki, a stało się jednym z naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość…

Czytaj dalej
Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami to przysmak, któremu mało kto się oprze. Samo określenie “zupa rybna” nie kojarzy się dobrze, lecz to tak delikatna i pełna smaku zupa, że posmakuje chyba każdemu. Ugotowana na pancerzach z krewetek, które dają wspaniały, słodkawy…

Czytaj dalej
Zamknij