Rybki w macyUwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, które świetnie smakują z sosem i sałatą. Pomysł na rybki w macy wypatrzyłam w aplikacji kulinarnej na telefony komórkowe. Nazwane zostały przeze mnie „rybami macanymi” i znikły błyskawicznie. Panierka jest świetna – nie nasiąka tłuszczem i jest zdecydowanie bardziej chrupiąca niż bułka tarta. Danie przygotowuje się bardzo szybko, nie wymaga zachodu i powinno przypaść do gustu nawet wymagającym dzieciom.

Składniki:

  • 400-500 g filetów z białej ryby (np. dorsz, mintaj, sandacz, halibut)
  • 100 g macy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gruboziarnistego lub młotkowanego pieprzu
  • 2 roztrzepane jajka
  • olej

Majonez chili:

  • 4 łyżki majonezu (ja używam light)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki gotowego sosu chili (do kupienia w działach chińskich)
  • odrobina soku z limonki (może być też sok z cytryny)

Macę rozdrabniamy blenderem/malakserem na pył (nie musi być idealnie rozdrobniona – mogą pozostać grubsze kawałki). Jeśli nie mamy blendera możemy macę schować do torebki i wałkować, aż powstaną okruchy. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem. W oddzielnej misce roztrzepujemy 2 jajka. Filety z ryby kroimy na małe, prostokątne kawałki i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na ok. 0,5 cm). Kawałki ryby panierujemy: najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w macy. Smażymy z obu stron na ciemno-złoty kolor.

W czasie gdy ryby się smażą przygotowujemy majonez chili, poprzez wymieszanie wszystkich składników. Rybę podajemy z sosem i ulubioną sałatką (u mnie to była po prostu sałata z sosem vinaigrette).

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!