Nasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego „polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę zrobi za nas piekarnik. Pesto możemy oczywiście przygotować wcześniej, a rybę zapiec dopiero przed podaniem.
Składniki:
- 4-6 porcji filetów z dowolnej ryby
- 1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 40 g sera bursztyn
- 3 łyżki płatków migdałowych + 1 do dekoracji
- 1 łyżka soku z cytryny
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- ok. 2 łyżki bułki tartej
- sól, świeżo zmielony pieprz
Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy. Do blendera lub malaksera wkładamy: umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku, kawałek sera oraz płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Włączamy miksowanie i stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy przez 2 minuty. Pesto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową łyżkę migdałów, jeśli zbyt gęste – dodatkową łyżkę oleju. Na każdym kawałku ryby rozsmarowujemy grubą warstwę sosu. Posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi. Ryba z pesto świetnie pasuje podana na kaszce kuskus lub pieczonych warzywach. Ja przygotowałam okonia na kuskusie wymieszanym z groszkiem.
Koperek i pietruszka to zieleninka, do której nie potrafię się przekonać. Chociaż moja rodzina byłaby zachwycona takim połączeniem:)
Warto się przekonać bo jest bardzo zdrowa! 🙂
to danie stworzone dla mnie:) uwielbiam ryby pod każdą postacią a twoje zestawienie bardzo mi odpowiada:)
lekki i zdrowy obiad:) idealny na upały, gdy nie chce się gotować:)
nie miałam okazji jeść żadnego pesto.. 🙁 tak żałuje, ale przepis zapiszę, muszę się w końcu zebrać;D
Domowe są najlepsze – zarówno tradycyjne z bazylii, jak i te pietruszkowe 🙂
mmmm… i jeszcze te zdjęcia… mmmm….
Kolejna super smaczna rybka!
Wygląda obłędnie! Zapisuję! 🙂
Lekki, pyszny i zdrowy obiad 😀 Jak dla mnie rewelacja!
Taki obiad mogłabym jeść codziennie, pycha! 🙂
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Obiadek idealny dla mnie :)!
Skorzystałam już z kilku przepisów i się jeszcze nie zawiodłam. Chociaż z gotowaniem u mnie ciężko. Ryba pyszna mimo że użyłam sera cheddar. Szkoda że odkryłam tak późno Pani bloga.
Przepyszne! U mnie sandacz na kaszy jaglanej.