Ryba po greckuRyba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw.  Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Świetna na ciepło, a na zimno jeszcze lepsza. Tradycyjnie przygotowuje się ją w dużym naczyniu – ja tym razem zdecydowałam się na pojedyncze porcje, które pięknie wyglądają na stole. Polecam taką przystawkę, nie tylko w Święta – to w końcu nasza tradycja.

Składniki:

  • 1 kg filetów z białych ryb (np.: dorsz, mintaj, sandacz)
  • 3-4 duże marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża pietruszka (lub 2 małe)
  • 1/3 średniego selera
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy lub 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do przybrania

Jeśli używamy mrożonych ryb, należy je rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby dzielimy na mniejsze porcje (wygodne do smażenia), a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w grubą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na patelni i oleju, na którym smażyliśmy ryby. Dodajemy listki laurowe i ziele. Zalewamy całość połową szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę lub sok z cytryny. Porządnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut, aż smaki się przegryzą. Wyjmujemy listki i ziele. Na półmisku wykładamy połowę filetów i przykrywamy połową warzyw. Na to kładziemy pozostałe filety i przykrywamy resztą warzyw. Ozdabiamy natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce.

Ryba po grecku

Przepis pochodzi z zeszytu babci – ona zawsze robiła rybę w jednym dużym naczyniu. Możemy jednak przygotować to danie także piętrowo w małych naczyniach lub kokilkach wysmarowanych olejem lub oliwą z oliwek – wtedy schłodzona ryba po grecku łatwo wyjdzie z naczynka przybierając jego kształt. Uzyskamy pojedyncze porcje.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!