Ryba pieczona na warzywachProste bywa najsmaczniejsze. Ryba upieczona na kołderce z warzywnego ratatouille to danie, które przygotowuję najczęściej latem. Jest lekkie – idealne na upały. Ja najbardziej lubię wersję z papryką i na taką podaję składniki. Danie nie potrzebuje dodatków, ale w okresie wiosennym można serwować je z młodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały!

Ryba pieczona na warzywach:

  • 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz)
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka
  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • plasterki cytryny
  • opcjonalnie: przyprawa “pieprz cytrynowy”
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz

Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, wkładamy do sitka i zostawiamy na 10-15 minut (aż puści sok). Piekarnik nagrzewamy do 190°C (180°C z termoobiegiem). W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa: pomidory, paprykę i cukinie (można ze skórką lub bez). Cebulę po obraniu kroimy na ósemki. Bakłażana osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i dodajemy do pozostałych warzyw. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wsypujemy do niej wszystkie warzywa. Lekko solimy z wierzchu i posypujemy pieprzem. W małej miseczce mieszamy oliwę i ocet. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i zioła prowansalskie. Mieszamy i polewamy warzywa. Należy je dokładnie wymieszać – najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 (cienkie i średnie filety ryb) do 20 minut (grube filety). Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ryba pieczona na warzywach

Ryba pieczona na warzywach

Ryba pieczona na warzywach

Ryba pieczona na warzywach

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
55 kcal 1650 kcal
Węglowodany
2 g 62 g
w tym cukry
2 g 54 g
Tłuszcz
1 g 39 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 5 g
Białko
8 g 235 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 30 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!