Proste bywa najsmaczniejsze. Ryba upieczona na kołderce z warzywnego ratatouille to danie, które przygotowuję najczęściej latem. Jest lekkie – idealne na upały. Ja najbardziej lubię wersję z papryką i na taką podaję składniki. Danie nie potrzebuje dodatków, ale w okresie wiosennym można serwować je z młodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały!
Ryba pieczona na warzywach:
- 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz)
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- plasterki cytryny
- opcjonalnie: przyprawa „pieprz cytrynowy”
- natka pietruszki do posypania
- sól, świeżo mielony pieprz
Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, wkładamy do sitka i zostawiamy na 10-15 minut (aż puści sok). Piekarnik nagrzewamy do 190°C (180°C z termoobiegiem). W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa: pomidory, paprykę i cukinie (można ze skórką lub bez). Cebulę po obraniu kroimy na ósemki. Bakłażana osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem i dodajemy do pozostałych warzyw. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wsypujemy do niej wszystkie warzywa. Lekko solimy z wierzchu i posypujemy pieprzem. W małej miseczce mieszamy oliwę i ocet. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i zioła prowansalskie. Mieszamy i polewamy warzywa. Należy je dokładnie wymieszać – najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 (cienkie i średnie filety ryb) do 20 minut (grube filety). Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dietetycznie,pysznie i kolorowo:) trzeba zrobić:)
Może została jakaś porcja, nawet malutka?
Nie, ale zrobię kolejne! 🙂
zdrowy obiad w sam raz na lato 🙂
O! Nigdy tak nie próbowałam! Wygląda kusząco!
Wygląda super. Muszę zrobić. 🙂
Wygląda bardzo apetycznie!!
Do jakiego sitka należy włożyć bakłażana ? Czy moźna potrawę przygotować w naczyniu żaroodpornym bez papieru do piecźenia ? Czy lepiej jednak w brytfance?
Do dowolnego sitka czy durszlaka – tak aby nadmiar wody mógł spływać. Można przygotować w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą
Wyglada smakowicie! mam pytanie ocet balsamiczny jasny czy ciemny?
czy mam rozumiec,jak nie pisze ciemny a wystapuje w jakies potrawie ocet balsamiczny to zawsze jest jasny ?
pozdrawiam…
Ocet balsamiczny zazwyczaj jest ciemny. W domyśle takiego trzeba użyć.
Super przepis!!!!
Piękne rybki!
Potwierdzam, super przepis! Szybciutki i zdrowy 🙂
Pyszne danie .
Smaczne danie. Wygląda apetycznie
Witam
Czy to danie można podawać z ryżem?
Oczywiście