Zbliżają się Walentynki, dzień w którym najukochańsze osoby zasługują na coś wyjątkowego. Moją propozycją walentynkową są muffinki o smaku waniliowym – bardzo proste w wykonaniu, ale skrywające romantyczną i zaskakującą niespodziankę. Po przekrojeniu każdej muffiny ukazuje się czekoladowe serce z ciasta brownie. Muffiny możemy udekorować waniliową, delikatną masą i słodkimi, cukrowymi serduszkami. Przepis na 12 zakochanych sztuk.

Romantyczne waniliowe muffiny z niespodziankąNadzienie brownie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru

Muffinki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (pół opakowania)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła (100g)

Masa waniliowa:

  • 300 ml schłodzonej śmietany 36% lub 250 g serka mascarpone (lub pół na pół)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym

Jeśli robimy serduszka, zaczynamy dzień wcześniej od przygotowania posypki, jeśli nie – zaczynamy od czekoladowego nadzienia brownie.

Brownie: Przygotowujemy kąpiel wodną – stawiamy szklaną miskę nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody). Do kąpieli wkładamy czekoladę i masło, gdy się rozpuszczą mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę. Wlewamy zimną czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Niewielką foremką w kształcie serca wycinamy 12 serduszek – jeśli nie mamy foremki narysujmy serce na papierze i użyjmy jako szablonu do wycięcia nożem. Pozostałe ciasto możemy zamrozić lub zostawić na póżniej.

Muffinki: W mniejszej misce dokładnie łączymy składniki mokre: mleko, serek, jajka, rozpuszczone masło. W drugiej, większej – suche: mąkę, proszek, cukier i cukier z wanilią. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia (niezbyt długo, ciasto powinno być gęste i grudkowate). Do papilotek wlewamy po jednej płaskiej łyżce ciasta. Następnie układamy serca brownie – tak aby wszystkie skierowane były w jedną stronę. Zapamiętajmy jak są ułożone, aby wiedzieć gdzie kroić muffinki. Serca zalewamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 190ºC. Po upieczeniu studzimy chwilę przy uchylonych drzwiczkach i wyjmujemy. Nożem delikatnie zaznaczamy miejsce krojenia. Możemy je posypać cukrem pudrem i podać lub przygotować masę.

Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (możemy użyć mascarpone – krem będzie gęściejszy). Dodajemy 100 g serka waniliowego i mieszamy samą łyżką, nie mikserem. Masę nakładamy nożem lub za pomocą rękawa cukierniczego i odstawiamy muffinki do ochłodzenia w lodówce.

Romantyczne waniliowe muffiny z niespodzianką

Cukrowe serduszka: Do pół szklanki cukru pudru wlewamy łyżeczkę grenadiny lub syropu malinowego –  mieszamy. Cukier będzie powoli chłonął wilgoć syropu. Masa musi być bardzo gęsta – nie może być lejąca. Gęstość regulujemy poprzez dodanie więcej cukru, rozrzedzamy syropem. Masę przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy 2mm końcówkę i na papierze do pieczenia robimy niewielkie  literki „V” – gdy syrop rozejdzie się utworzy serca. Jeśli coś nam nie wyszło – poprawiamy wykałaczką na zastygających sercach. Zostawiamy na noc. Gotową posypką dekorujemy muffinki.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!