Kategorie

Romantyczna kolacja

Pierś z kurczaka z mascarpone

Pierś z kurczaka z mascarpone

Pyszne, eleganckie danie wcale nie musi być trudne do przyrządzenia. Dziś szybki i odmienny sposób na piersi z kurczaka. Doskonale pasują do pieczonych ziemniaków oraz gotowanych warzyw. Nadają się zarówno na rodzinny obiad jako zamiennik tradycyjnych kotletów z piersi, jak…

Czytaj dalej
Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

Łosoś miodowo-musztardowy ze szparagami

Połączenie niemal klasyczne. Miodowo-musztardowa marynata jest nie tylko idealna do sałatek i mięs z grilla, ale także wspaniale łączy się z łososiem. No i jeden, ale jakże piękny dodatek – szparagi. Coś jest w szparagach, że nawet najprostszemu daniu dodają…

Czytaj dalej
Tarta z pieczonej cebuli

Tarta z pieczoną cebulą

Bardzo lubię wszelkie tarty i quiche (kisze). Są świetne na ciepło (zarówno od razu po przyrządzeniu jak i odgrzaniu) oraz równie dobre na zimno. Dzięki temu możemy z powodzeniem zabrać je do pracy, szkoły lub majówkowy piknik. Tarta z cebulą…

Czytaj dalej
Cytrynowe szaszłyki z łososia

Cytrynowe szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia są orzeźwiające, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Mają przyjemny cytrynowy posmak. Zawierają tylko zdrowe tłuszcze, dlatego nie musimy obawiać się o linię spożywając kolejną sztukę. Możemy je zrobić na grillu lub po prostu w piekarniku. Podaję…

Czytaj dalej
Bulgogi - koreański przysmak z wołowiny

Bulgogi – przysmak z Korei

Koreańskie bulgogi po raz pierwszy próbowałam w restauracji i od razu podbiło moje podniebienie. Nie bez powodu znalazło się ono na liście 50 najlepszych potraw na świecie (23. miejsce). To po prostu grillowana, cienko pokrojona wołowina z sezamem i warzywami….

Czytaj dalej
Łosoś w maku z ryżem bazyliowym

Łosoś w maku z ryżem bazyliowym

Łosoś w maku? Słyszałam już o tej propozycji nie jeden raz i dziwiłam się temu połączeniu. Postanowiłam spróbować. Wbrew obawom mak dzięki swojej strukturze stanowi świetną panierkę – taki miły, chrupiący akcent dla delikatnej ryby. Jako, że miałam w domu…

Czytaj dalej
Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Tuńczyka i anchois zawsze warto mieć w domu – mają bardzo długi termin przydatności, a kiedy nie będziemy mieli „nic” do jedzenia albo odwiedzą nas niespodziewani goście – będą niezastąpione. Wbrew powszechnym opiniom z tuńczyka w puszce można wyczarować bardzo…

Czytaj dalej
Włoskie Tiramisu idealne

Tiramisu – czyli unieś mnie wysoko

Pamiętam, że szał na włoskie tiramisu zaczął się ok. 10 lat temu. To był wtedy najmodniejszy i najromantyczniejszy deser bez pieczenia. Spróbowałam go pierwszy raz we włoskiej knajpie i w ogóle mi nie smakował. Sytuacja diametralnie zmieniła się gdy przygotowałam…

Czytaj dalej
Łosoś w sosie kaparowo-musztardowym

Łosoś w sosie musztardowo-kaparowym

Łosoś to moja ulubiona ryba. Można go przyrządzać na mnóstwo sposobów. Podanie z sosem to szybki pomysł na wzbogacenie smaku tej ryby. Sos musztardowo-kaparowy jest lekko słonawy – pyszny. Ja połączyłam łososia w sosie z gotowanymi ziemniakami i brokułami. Składniki: 4 filety…

Czytaj dalej
Makaronowe paczuszki z krewetkami i pesto

Makaronowe paczuszki z krewetkami i pesto

Romantyczna kolacja przy świecach kojarzy mi się z kuchnią włoską. Na tegoroczne walentynki przygotowałam coś prostego, a jednocześnie pysznego – makaron z krewetkami i pesto w akompaniamencie białego wina – podany w uroczych paczuszkach z papieru. Przygotowanie dania zajmuje mniej…

Czytaj dalej
Zamknij