Kategorie

Romantyczna kolacja

Mule w białym winie (małże w winie)

Mule w białym winie

Mule w białym winie (małże po marynarsku) to klasyka wśród dań z owoców morza. Zapewne wiele osób się skrzywi i w ogóle nie wejdzie na ten przepis. A szkoda. Małże smakują wybornie (zupełnie inaczej niż wyglądają! bo nie ma co…

Czytaj dalej
Piccata z dorsza z kaparami

Piccata z dorsza z kaparami

Piccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy, flądra, turbot albo po prostu mintaj. Piccata to włoski sposób przygotowywania potraw, polegający na…

Czytaj dalej
Risotto ze szparagami i groszkiem

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny…

Czytaj dalej
Pieczony pstrąg na puree z marchewki

Pieczony pstrąg na puree z marchewki

Dziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora, czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba…

Czytaj dalej
Łosoś na puree z kalafiora

Łosoś na puree z kalafiora

Łosoś na puree z kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż…

Czytaj dalej
Łosoś z gnocchi w sosie szafranowym

Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym

Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Szafran (czyli suszone słupki krokusa) to najdroższa przyprawa świata – na 1 kg potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów krokusa. Na szczęście tylko szczypta wystarczy, aby nadać daniu szafranowy smak i…

Czytaj dalej
Stek z pieczonymi warzywami

Stek z pieczonymi warzywami

Mięso jadam dwa-trzy razy w tygodniu. Kiedyś niemal codziennie, jednak mam wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny…

Czytaj dalej
Zupa krem z batatów i tahini

Zupa krem z batatów z tahini

Zupa krem z batatów z tahini oraz mleczkiem kokosowym. Coś dla osób, które nie boją się ciekawych połączeń – zupa jest słodko-ostra, a smaki grają w niej niesamowicie. Słodycz batatów, kokosa i sezamu łączy się z pikantnością chili i imbiru….

Czytaj dalej
Lava cake - ciasto lawa z płynną czekoladą - fondant z białą czekoladą

Lava cake – ciastko lawa z płynnym środkiem

Lava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne –…

Czytaj dalej
Roladki z indyka w sosie serowym

Roladki z indyka w sosie serowym

Roladki z indyka w sosie serowym to danie, które przyrządzimy w pół godziny. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jest wyjątkowo proste do przygotowania – świetne dla początkujących, którzy chcą przygotować coś extra na romantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale…

Czytaj dalej
Pizza romantica z ricottą

Pizza Romantica z ricottą

Pizza Romantica powstała z okazji dnia pizzy, który obchodzony jest na świecie 9 lutego, ale także wydaje mi się ciekawym pomysłem na walentynki – jak na romantyczną pizzę przystało uformowałam ją w kształt serca. Czym się wyróżnia? Głównie brakiem tradycyjnego,…

Czytaj dalej
Sushi: Maki z pieczonym łososiem

Sushi: Maki z pieczonym łososiem

Po kilku latach przerwy zabrałam się w końcu za zrobienie własnego, domowego sushi. Padło na maki z pieczonym łososiem, ponieważ na co dzień trudno kupić extra-świeżą rybę z dobrego źródła, którą można jeść na surowo. Takie sushi z pieczoną rybą…

Czytaj dalej
Zamknij