Kategorie

Romantyczna kolacja

Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem

Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze…

Czytaj dalej
Makaron z łososiem w sosie porowym

Makaron z łososiem w sosie porowym

Makaron z łososiem w sosie porowym powstał, gdy została nam w lodówce resztka świeżego łososia. W zasadzie to danie mojego męża, nie wtrącałam się zbyt wiele. Może i dobrze, bo wyszło pysznie. Sos porowy – lekko kwaskowy – przyprawiony estragonem…

Czytaj dalej
Pad Thai

Pad Thai z kurczakiem

Pad thai to słynne danie z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy w sosie z tamaryndowca i nam pla, z dodatkiem jajka, stał się popularny na całym świecie. Ja także go uwielbiam. Najlepszy pad thai zjecie oczywiście w Tajlandii. W Polsce w…

Czytaj dalej
Sałatka z bobem i truskawkami

Sałatka z bobem i truskawkami

Na moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to…

Czytaj dalej
Pesto z jarmużu z makaronem

Pesto z jarmużu z makaronem

Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych…

Czytaj dalej
Łosoś z frytkami z batatów

Łosoś z frytkami z batatów

Lubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak…

Czytaj dalej
Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie…

Czytaj dalej
Smażona pierś z kaczki 5 smaków

Smażona pierś z kaczki 5 smaków

Smażona pierś z kaczki 5 smaków to pomysł na chiński obiad w mniej niż pół godziny. Oprócz kaczki danie tworzą dwa główne składniki – aromatyczna przyprawa „5 smaków” oraz sos ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w…

Czytaj dalej
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w…

Czytaj dalej
Królik pieczony z piekarnika

Królik pieczony w winie

Królik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika…

Czytaj dalej
Zamknij